21:55 / 20.03.2021.

Autor: Sandra Lacković/T.V./Dnevnik/HRT

Popada dva milijuna malostonskih kamenica

Malostonska kamenica

Malostonska kamenica

Foto: HTV / HRT

Zbog pandemije ni ove godine neće biti tradicionalnih "Dana malostonskih kamenica". Školjkari su očajni. Jer neće biti ni gostiju pa će neprodano ostati više od dva milijuna komada ove cijenjene školjke. Ne izvade li se kamenice uskoro iz mora - propast će, a šteta će biti velika.

Sezona kamenice - kraljice školjaka u ovo doba godine u Ston je privlačila tisuće posjetitelja iz zemlje i inozemstva.

- Mi bi odradili sigurno u ovo doba godine 5,6 izleta dnevno po dvoje ili dvadeset ljudi, kaže ugostitelj Tomislav Šare.

Svake se godine u Malostonskom zaljevu proizvede milijun kamenica - zbog pandemije lani je plasirano samo 30 % uroda. Školjkari se snalaze - od virtualne tržnice do prodaje na kućnom pragu - no te su količine zanemarive.

Uz jednokratnu pomoć i mjesečnu potporu za očuvanje radnih mjesta, državi su uputili zahtjev za kompenzacijske mjere.

- Nadamo se, očekujeno i vjerujemo. Obećano nam je, to bi bila velika pomoć školjkarima da se nastavi daljnja proizvodnja, ističe Marija Radić, predsjednica udruge Stonski školjkari.

Malostonska kamenica nedavno je dobila i europsku zaštićenu oznaku izvornosti. Čak pola milijuna kuna europskih sredstava vrijedi projekt marketinga koji bi trebao pomoći školjkarima u vrijeme koronakrize.

- Da što bolje i kvalitetnije prezentiraju proizvod i da se potrošnja po posjetitelju poveća, objašnjava Vedran Kunica, voditelj projekta zaštite malostonske kamenice.

A načelnik općine Ston Vedran Antunica je pozvao posjetitelje da dođu i, poštujući epidemiološke mjere, kupe kamenice koje malostonjani prodaju na kućnome pragu. Cijena je, kaže, 4 do 5 kuna po komadu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!