IEA: Solarni projekti prvi put nadmašuju izdatke za proizvodnju nafte

25.05.2023.

10:03

Autor: I.Z./HRT/Hina

Solarni projekti

Solarni projekti

Foto: - / Shutterstock

Ulaganje u čistu energiju povećat će svoju prednost nad ulaganjem u fosilna goriva u 2023., objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA), a očekuje se da će solarni projekti prvi put nadmašiti izdatke za proizvodnju nafte.

Godišnje ulaganje u obnovljivu energiju poraslo je za gotovo četvrtinu od 2021. u usporedbi s porastom od 15 posto za ulaganja u fosilna goriva, objavila je IEA u izvješću World Energy Investment.

Oko 90 posto potrošnje čiste energije odnosi se na napredna gospodarstva i Kinu što naglašava globalni jaz između bogatih i siromašnih zemalja budući da su ulaganja u fosilna goriva još uvijek dvostruko veća od razina potrebnih za postizanje nulte neto emisije stakleničkih plinova do sredine stoljeća.

- Čista energija se brzo probija - brže nego što mnogi ljudi shvaćaju, rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol.

- Za svaki dolar uložen u fosilna goriva, oko 1,7 dolara sada ide u čistu energiju. Prije pet godina taj omjer je bio jedan prema jedan, dodao je.

Oko 2,8 bilijuna dolara uložit će se ove godine u energiju diljem svijeta, od čega bi više od 1,7 bilijuna dolara trebalo ići za obnovljive izvore energije, nuklearnu energiju, električna vozila i poboljšanja učinkovitosti.

Preostalih bilijun dolara otići će na naftu, plin i ugljen. Potražnja za ugljenom dosegnut će najvišu razinu ikad, odnosno šest puta višu od razine potrebne do 2030. kako bi se postigla ugljična neutralnost do 2050. godine.

- Trenutačna potrošnja fosilnih goriva znatno je veća od one potrebne za postizanje klimatskih ciljeva do sredine stoljeća, rekla je agencija.

U 2023. bi potrošnja na solarnu energiju mogla doseći više od milijardu dolara dnevno ili oko 380 milijardi dolara godišnje.

- Ovo stavlja krunu na solarnu energiju kao istinsku energetsku supersilu. Pojavljuje se kao najveći alat koji imamo za brzu dekarbonizaciju cijelog gospodarstva, priopćio je Dave Jones, voditelj odjela za uvid u podatke energetskog think tanka Ember.

- Ironija ostaje da neka najsunčanija mjesta na svijetu imaju najniže razine ulaganja u solarnu energiju, dodao je.

- Ulaganja u novu opskrbu fosilnim gorivima porast će za šest posto u 2023. na 950 milijardi dolara, dodala je IEA.

OPEC je priopćio da pozivi IEA-e da se prestane ulagati u naftu potkopavaju globalnu energetsku sigurnost i rast. Znanstvenici i međunarodni klimatski aktivisti upozorili su da industrija fosilnih goriva pogoršava katastrofalne učinke klimatskih promjena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!