Ina i PPD uspješno zaključili prodaju većinskog udjela Petrokemije Yildirimu

28.04.2023.

Zadnja izmjena 20:33

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/V.K./HRT/Hina

Petrokemija

Petrokemija

Foto: Igor Soban / Pixsell

Ina i PPD uspješno su zaključili prethodno najavljenu transakciju s turskom grupom Yildirim u vezi kupoprodaje njihovih poslovnih udjela u Terra Mineralna Gnojiva d.o.o., izvijestila je kratko Ina u petak putem Zagrebačke burze.

Po ispunjenja svih uvjeta iz kupoprodajnog ugovora, prodaja poslovnih udjela u kompaniji Terra Mineralna Gnojiva, partnerskom društvu u vlasništvu PPD-a i Ine, koja drži 54,52 postodionica Petrokemije, turskoj grupaciji Yildirim, uspješno je okončana, dodaje se u objavi.

Inače, kompanija Yildirim je početkom studenog prošle godine potpisala kupoprodajni ugovor s Inom i PPD-om o preuzimanju njihove tvrtke Terra Mineralna Gnojiva i time njihovog većinskog udjela.

Uz Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u Petrokemiji, u vlasništvu kutinske tvornice mineralnih gnojiva su Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji ima 17,9 posto udjela, dok je 12,73 posto na skrbničkom računu u HPB-a u ime Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško, 9,09 posto dionica ima Janaf, a 5,45 posto je na PBZ skrbničkom računu. Sama Petrokemija je vlasnik 0,08 posto udjela, a preostali udjeli u vlasništvu su malih dioničara.

U trenutku dokapitalizacije, država je podmirila 450 milijuna kuna dugova izbjegavši na taj način stečaj i sanaciju tešku čak 500 milijuna eura. Istodobno, INA i PPD svoj su udio platili 300 milijuna kuna te su preuzeli upravljanje Petrokemijom. U protekle četiri i pol godine Petrokemija je otplatila svoja stara dugovanja prema HEP-u u visini od 330 milijuna kuna, otplatila je dugovanja prema različitim dobavljačima u iznosu od preko 170 milijuna kuna te su otplaćene zaostale emisijske jedinice CO2 u vrijednosti 230 milijuna kuna. U razdoblju kada su INA i PPD upravljali tvornicom, ukupno je vraćeno više od 730 milijuna kuna dugova nastalih prije nego što je društvo TMG ušlo u vlasničku strukturu Petrokemije.

Petrokemija tijekom 2022. godine ispunila sve obveze iz Kolektivnog ugovora


Dodatno je u procesu restrukturiranja isplaćeno više od 50 milijuna kuna otpremnina.

U navedenom razdoblju u Petrokemiji je provedeno organizacijsko, poslovno i financijsko restrukturiranje, a vlasnici si nisu isplaćivali dividendu već je sav novac investiran u tvrtku. Već 2020. i 2021. godine Petrokemija je ostvarila rekordne dobiti.

Također, Petrokemija je u razdoblju od 2019. do 2022. godine izvršila ulaganja u tvornicu u ukupnom iznosu od 293 milijuna kuna, a društvo TMG je u cijelosti ispunilo sve dospjele ugovorne obveze.

Petrokemija je tijekom 2022. godine ispunila sve obveze iz Kolektivnog ugovora, isplaćivala plaće i druge preuzete obveze iako je tvornica, uslijed pandemije i iznimno visokih cijena energenata stajala s proizvodnjom. 


- Podsjetio bih da smo preuzeli kompaniju koja je bila u predstečajnom stanju. U 2018. godini generirala je gotovo 500 milijuna kuna gubitaka. Ušli smo sa svježim kapitalom, nekim znanjem i proveli smo restrukturiranje kompanije koje je dovelo dvije tri najbolje godine u povijesti komapnije, rekao je Hrvoje Glavaš, direktor Strateškog poslovanja i javnih poslova INA-e.

- Vrlo smo sretni što smo u Hrvatskoj. Trebalo je mnogo vremena da završimo posao, no upravo smo finalizirali proces. U planu imamo brojne investicija za budući rast kompanije. Nažalost, u Europi i dalje traje energetska kriza, no za dva-tri mjeseca ponovno ćemo pokrenuti proizvodnju, naglasio je Ali Odabaş, budući predsjednik Uprave Petrokemije.

Tijekom 2022. godine, cijene plina - osnovne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva, dosezale su rekordne razine, a unatoč tome Petrokemija je poslovala pozitivno.

- Prije ulaska u vlasničku strukturu Petrokemije kao opskrbljivač plinom, značajno smo doprinosili održanju proizvodnje mineralnih gnojiva, ugrožavajući čak i vlastito poslovanje zbog visokih dugova Petrokemije prema nama kao najvećem vjerovniku. Drago nam je da smo 2018. godine bili dio rješenja za spas Petrokemije od stečaja. Učinili smo najbolje što smo znali i mogli u datim okolnostima, u najboljem interesu Petrokemije i Kutine. Proizvodnja mineralnih gnojiva nije naš core business i vrijeme je da Petrokemija nastavi dalje s vlasnikom koji poznaje taj business i tržište. Zahvaljujemo Vladi RH i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na konstruktivnim pregovorima vođenim u najboljem interesu Petrokemije i hrvatskog gospodarstva. Zaposlenicima Petrokemije i novim vlasnicima želimo puno uspjeha na putu stvaranja uspješne i profitabilne Petrokemije, izjavio je Pavao Vujnovac predsjednik uprave PPD-a.

- Znanje, resursi i energija koju smo u proteklom razdoblju uložili u Petrokemiju doprinijeli su očuvanju proizvodnje mineralnih gnojiva u Kutini i Hrvatskoj te unapređenju poslovanja tvrtke. INA je oduvijek bila pouzdan partner Petrokemiji, čak i u trenucima kada ona nije mogla ispunjavati svoje obaveze. Sudjelovanjem u spašavanju Petrokemije od sigurnog stečaja osigurali smo preduvjete za nastavak njenog poslovanja. INA je ponovno pokazala svoju stratešku odgovornost prema Hrvatskoj i njezinoj industriji iako proizvodnja mineralnih gnojiva nije u našim razvojnim planovima. Novim vlasnicima te Petrokemiji želimo puno uspjeha u daljnjem poslovanju, a svim dionicima u ovom procesu zahvaljujemo na uspješnoj suradnji, izjavio je Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!