Turci kupuju Petrokemiju, više nema zapreka za početak proizvodnje

06.04.2023.

Zadnja izmjena 18:44

Autor: Silvana Skočajić/Hina/HRT/R.S.

Petrokemija

Petrokemija

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Nakon nekoliko mjeseci neizvjesnosti Vlada je odobrila rješenje za Petrokemiju. Dala je suglasnost CERP-u da većinski udjel u kutinskoj kompaniji, koji je u privatnom vlasništvu, proda turskom Yildirimu. Otklonjene su sve nejasnoće vezane za nova ulaganja s turskim investitorom. Neslužbeno, Yildirim bi dosadašnjim većinskim vlasnicima trebao platiti oko 55 milijuna eura. 


Tiho je u kutinskoj Petrokemiji već godinu dana. No situacija bi se mogla uskoro promijeniti s obzirom na to da je Vlada danas dala suglasnost turskom investitoru, Yildrim Grupi, za kupnju 54,5% udjela, koji u Petrokemiji od 2018. drže PPD i INA. 

- Očekujemo da nakon sklapanja ovog ugovora novi investitor suvlasnik nastavi sa ulaganjima i aktivnostima u Kutini tako da Petrokemija i njeni radnici, Petokemija nam je bitna zbog proizvodnje mineralnih gnojiva za hrvatsku poljoprivredu i naravno izvoz, a isto tako zaposlenici i radnici Petrokemije, rekao je premijer Andrej Plenković.

Konkretno, Vlada je dala suglasnost za sklapanje dodatka 1 Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije te suglasnost za sklapanje ugovora o prijenosu ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije.

Kako je rekao ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, daje se suglasnost za sklapanje ugovora o prijenosu ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije između Republike Hrvatske zastupane po Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP), Terra mineralnih gnojiva, Ine, Prvog plinarskog društva (PPD), Yildirim Balkan Fertilizera i Yildirim International Fertilizera.

Turski investitor poručuju da će s modernizacijom i proizvodnjom početi što je prije moguće.

- Naprije se obvezujemo na završetak ulaganja u zaštitu okoliša. Obećali smo da ćemo realizirati sve projekte iz plana investicija koji još nisu dovršeni. (...) Nakon toga učinit ćemo Petrokemiju kompanijom visokog standarda te odmah početi s proizvodnjom, priopćio je Ozer Oz, voditelj poslovnih operacija Yildrim Grupe.

Država oslobođena mogućih financijskih obveza


Filipović je istaknuo da država ulazi u završetak procesa prijenosa vlasništva oslobođena eventualnih budućih financijskih obveza, a ukida se i mogućnost prodaje dionica državi.


Naime, vezano uz sklapanje dodatka ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju, kako je rekao, na dan sklapanja dodatka ugovora ne postoje dospjele i neispunjene obveze države kao dioničara, a investitori i sponzori, a to su Ina i PPD, to također prihvaćaju te se odriču pokretanja bilo kakvih postupaka po toj osnovi, kao i po osnovi bilo kojih zahtjeva ili pitanja investitora prema državi kao dioničaru koji su isticani do datuma sklapanja tog dodatka I sporazuma.

Do sada su, kako je naveo, "kolali razni dopisi gdje su se spominjali potencijalni sporovi od 300 milijuna kuna i to se dodatkom ugovora otklanja". 

- Također se briše opcija prodaje dionica investitora državi za slučaj da EU u roku od 20 godina utvrdi nepravilnosti u povećanju temeljnog kapitala i dodjeli državnih potpora društvu koja su ugovorena ugovorom iz 2018. godine, rekao je Filipović.

"Proizvodnja može početi"


Važnim je naveo da se "jamstva države po raznim obvezama koja se odnose na plaćanje poreza, zaštitu okoliša, državne potpore ograničena do nastupanja zastare tih obveza, a ne bez vremenskog ograničenja i ne bez ograničenja novčanog iznosa, kako je to do sada bilo". Istaknuo je i da je izdavanje nove okolišne dozvole uvjetovano izvršenjem preuzetih obveza ulaganja, a sve radi ispunjavanja zakonskih pretpostavki za izdavanje nove okolišne dozvole.


Nema prodaje državnog udjela


- Prijenos ovog ugovora i dodatak I ugovora stvorit će pretpostavke za pokretanje proizvodnje u Petrokemiji uz zadržavanje zaposlenika, rekao je Filipović. Na novinarski upit planira li država prodavati svoj udio u Petrokemiji, Filipović je odgovorio: "Trenutno ne."


U Petrokemiji ni nakon više mjeseci nije dovršen proces preuzimanja većinskog vlasništva s tvrtke Terra mineralna gnojiva u vlasništvu PPD-a i Ine na turski holding Yildirim, zbog čega su nezadovoljni radnici, investitori i lokalna politika. Svi oni su se posljednjih dana i tjedana više puta oglašavali i tražili dovršetak kupoprodaje, kako bi tvornica mogla nastaviti raditi, a radnici primati plaću.

Sindikati Petrokemije: Naš prvi zahtjev bit će da proizvodnja u Kutini počne što prije


Informaciju o suglasnosti Vlade CERP-u da većinski udio u kutinskoj kompaniji proda turskom Yildirimu, komentirali su i sindikati Petrokemije. 


- Pozdravljamo današnju odluku Vlade RH. Jer što je važno, važno je da proizvodnja stoji godinu dana u Kutini, da su cijene plina sad na razini kad bi se moglo raditi i bilo je nužno dobiti vlasnika koji je legitiman, koji može donositi odluke i to je bio prvi dio pritiska koji su sindikati činili. Sad smo to riješili, imamo vlasnika i naš prvi zahtjev će biti da proizvodnja u Kutini počne što prije, rekao je Željko Klaus, predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala. 

Zadovoljni u PPD-u i INA-i 


Raspletom situacije zadovoljni su i PPD i INA.

- Pregovori su zbilja bili dugi, trajali su i više do dvije godine no uvjereni smo da je ono što je nakraju dogvoreno zbilja dobar dogovor i sigurni smo da to znači novi početak i bolju budućnost za Petrokemiju, izjavila je Dorotea Lazanin Jelenc, voditeljica korporativnih komunikacija PPD-a.

- Smatramo da je ovo najbolje rješenje za budućnost i radnike Petrokemije. Drago nam je što smo imali priliku stabilizirati poslovanje Petrokemije i što smo pronašli kompetentnog investitora zainteresiranog za nastavak upravljanja ovom kompanijom, priopćeno je iz INA-e.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!