Pitanje za milijun dolara: Kupiti ili ne kupiti nekretninu?

30.08.2022.

10:39

Autor: Studio/P.F./HRT

Stanje na tržištu nekretnina

Stanje na tržištu nekretnina

Foto: Studio 4 / HRT

Osumnjičeni u pljački INA-e novcem stečenim na nezakonit način kupovali su nekretnine - posvuda u Hrvatskoj; od zemljišta i maslinika do stanova, kuća, apartmana, pa i cijelih zgrada. Za neke je očito svako vrijeme dobro za kupnju, a za ostale građane, koji trpe posljedice raznih kriza, potresa, inflacije, korisna je informacija što se događa na tržištu nekretnina, kakva je ponuda i potražnja i što si za svoj novac, odnosno kredit mogu priuštiti. O tome je govorio stručnjak za tržište nekretnina Boro Vujović.

Nekretnine i inflacija

Inflacija je utjecala na sve pa tako i na građevni sektor. Stručnjak Boro Vujović je u emisiji HRT-a Studio 4 dao pregled stanja na našem tržištu nekretnina? 

- Stanje je u skladu s inflacijom. Činjenica je da je inflacija u svim područjima života pa tak i u nekretninama, odnosno u građevinskoj industriji. Inflacija je utjecala na rast cijena građevinskog materijala, investitorima je poskupjela gradnja i radna snaga. Također inflacija je utjecala i na samo tržište nekretnina gdje se cijene ponašaju u skladu s inflatornim tokovima odnosno prate inflaciju i ono što se u globalnom gospodarstvu, rekao je Vujović.

Ponuda i potražnja

O ponudi i potražnja u ovom trenutku rekao je kako je potražnja puno veća od ponude.

- Nema dovoljno kvalitetnih nekretnina i posljedica su cijene koje su danas na tržištu. Treba napraviti distinkciju kada govorimo o tržištu nekretnina. Gledamo prije svega Zagreb i obalu gdje ne nekretninski bum i visoke cijene, dok ostali dijelovi Hrvatske to prate djelomično, a neki i ne, istaknuo je Vujović.

- Kad se gleda statistika izdano je manje građevinskih dozvola, manje se gradi i manje je kvalitetnih novogradnji. Kad pričamo o Zagrebu novogradnji nema tako puno, sve su prodane. To je posljedica potresa jer je novogradnja sinonim za sigurnost. jednako tako i po obali nema tako puno novih zgrada ni kuća da bi se zadovoljilo potražnju koja trenutno postoji, pojasnio je.

Govoreći o tome što se najviše traži rekao je da su uvijek stanovi i apartmani najtraženiji jer su najmanji financijski iznosi. te ih je jednostavnije održavati u odnosu na kuće.

- Kuće su također tražene, ali kad pričamo u Zagrebu, tražene su zato što su možda sad jeftinije nego što su to stanovi pa je kupcima priuštiviji kupiti kuću nego stan. No stanovi su ipak najtraženiji stanovi, rekao je Vujović.

Koje su stvari važne kod kupovine nekretnine

- Kad su nekretnine u pitanju tri su stvari važne: lokacija, lokacija i lokacija. Unazad od potresa još je u Zagrebu postao i armirani beton. No kako sada sve više rastu troškovi energije tko se sve više obraća pažnja i na energetski razred nekretnine. No s obzirom na malu ponudu, a veliku potražnju sve to je u ovom trenutku sekundarno. U ovom trenutku je važno naći nekretninu koja otprilike zadovoljava potrebe kupca, istaknuo je.

- Malo je novogradnji i stanova koji bi zadovoljili potrebe današnjeg kupca. Svaka bi nekretnina bilo dobro da ima parkirno mjesto, lif, da je energetski učinkovita, u tramvaju zoni u Zagrebu. Ponuda je takva kakva je i kupci su primorani se odlučiti na ono što se na tržištu nudi. Nakon potresa u Zagrebu centar je bio izvan fokusa kupaca, no sada s obzirom na malu ponudu ponovno su i ti stanovi u fokusu kupaca i s njima se sada trži, naglasio je Vujović.

Ima li povoljnih stanova, koliko u cijene realne?

-  Pitanje je što je povoljno. Kad gledamo u odnosu na plaće cijene su previsoke pod navodnicima. S druge strane kad vidimo kolike su cijene zemljišta, trošak gradnje, koliki su ulazni troškovi investitora cijene prate ono što se na tržištu događa. Jesu li previsoke? Inflacija je tu, sve je poskupjelo pa su tako poskupjele i nekretnine. Hrvatsku treba gledati u kontekstu Europske unije. Mi nismo hrvatsko tržište nego smo tržište Europske unije. Oko 30% kupoprodaja rade stranci. Naše su nekretnine, u odnosu na velike europske gradove koji su pet sati od naše obale, ustvari jeftine u usporedbi s tamošnjim cijenama. Nekome su naše nekretnine skupe, a nekom su možda jeftine, objasnio je.

Pitanje za milijun dolara

Odgovor je to stručnjaka za nekretnine na pitanje treba li sada pričekati na kupnju i odgoditi ju ili se ipak upustiti u kupnju.

- Teško je predvidjeti što nam nosi budućnost, kakva će biti jesen. Analitičari predviđaju neke drastične zaokrete najesen i vidjet ćemo kako će se to odraziti na tržište nekretnina. Ako se nađe nekretnina koja zadovoljava većinu kriterija koje vi kao kupac imate i cijena je relativno prihvatljiva ja uvijek kažem kupite. Koliko god može doći do promjena mislim da cijene ne mogu drastično pasti. Može se dogoditi zaustavljanje trenda rasta cijena koje je sada 13%, smatra Vujović.

Smatra da je sada jednostavnije kupiti novogradnju jer je cijena starogradnje na novogradnju nerealno visoke. 

-  Kod starogradnji morate angažirati majstore kojih nema, koje morate čekati, a poskupjela je jako i adaptacija. Kada zbrojite koliko je to još dodatno uloženo novaca i vremena, a o živcima da i ne pričamo, onda je u svakom slučaju novogradnja je bolje rješenje. no problem je što novogradnje nema dovoljne pa su onda kupci primorani na kupnju i starijih stanova, dodao je.

Mijenjati stambenu politiku i zadržati mlade

vujović smatra da treba drugačije voditi stambenu politiku i kako postoje načini kako se može olakšati mladim ljudima da riješe stambeno pitanje, a da to nije samo kupnja prve nekretnine. 

- Pogotovo kada pričamo o nekim deficitarnim zanimanjima koje želite zadržati u Hrvatskoj. Platite im školovanje, a onda ode u inozemstvo - to je nešto najgore što se može dogoditi. Mislim da država ili gradovi mogu dobrom politikom učiniti da nam kvalitetni mladi ljudi ostanu ovdje, naglasio je.

Stanovi neće tako skoro pojeftiniti?

- Teško je to tvrditi egzaktno i reći neće 100%. Po meni nije realno očekivati da će se dogoditi neki drastičan pad i dio kupaca koji to očekuje da će biti rasprodaja, smata Vujović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!