Astronomske cijene nekretnina u Dubrovniku

30.08.2022.

07:00

Autor: Vicko Dragojević/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Gradnja stanova na padinama Babinog kuka

Gradnja stanova na padinama Babinog kuka

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Za jesene su najavljena poskupljenja gotovo svega, a velike promjene bi trebale doživjeti i cijene nekretnina. Ono što se neće mjenjati je činjenica da su najskuplji kvadrati u Hrvatskoj na dubrovačkom području. Cijene su već sada nedohvatljive za većinu mladih obitelji, a prema najavama, cijene će samo rasti.

Cijene dubrovačkih kvadrata za većinu su nedostupne, a i dalje rastu.

- Sada je već cijena preko 4000 eura, neka srednja, jako visoko. Potražnja je veća nego ponuda, rekao je Frano Bezić, vlasnik agencije za nekretnine.

Cijena od 4 tisuće eura po kvadratu odnosi se na manje atraktivne dijelove grada. Za Ploče ili Lapad cijene su i dvostruke veće. 

- Ima jako puno naših ljudi, međutim ima i dosta stranaca. Ponovno su se stranci pojavili i željeli kupovati, pogotovo skuplje nekretnine koje se nalaze na području Ploča ili eventualno uz more negdje, rekao je Bezić.

Jedan je od glavnih razloga ovakvih cijena mala ponuda, odnosno malen broj novogradnji.

- Nama i dalje su cijene građevinskih materijala u porastu, nedostaje građevinskog materijala; vlada neizvjesnost i naravno da su i građevinari ukalkulirali i taj faktor u svoje izlazne cijene. S druge strane imamo određeni i zastoj s izdavanjem građevinskih dozvola; onda opet, s treće strane, imamo povećanje potražnje, istaknula je Nikolina Trojić, predsjednica Županijske komore Dubrovnik, HGK.

I što preostaje mladim obiteljima? Nadati se pomoći grada. U sklopu Modela dubrovačke stanogradnje i ove će se godine dodijeliti 42 stana, a iduće godine 30 mladih obitelji dobit će 30 tisuća eura pomoći.

- Što se tiče samih uvjeta, kada se stan dobije 10 godina se plaća najam stana, nakon toga se ide u otkup. Sada s državom riješavamo da mi, kao jedinica lokalne samouprave, možemo prodati stan po nižoj cijene od tržišne, što sada još uvijek nije moguće. A onda, što je iznimno važno, sav onaj najam koji ste plaćali 10 godina će uči u otkupnu vrijednost stana, rekao je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

Na taj način Grad pokušava spriječiti da se ti stanovi počnu iznajmljivati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!