Inflacija u eurozoni i Hrvatskoj zamjetno usporila u svibnju

01.06.2023.

12:44

Autor: M.Š./Hina/HRT

Inflacija - ilustracija

Inflacija - ilustracija

Foto: New Africa / Shutterstock

Inflacija u eurozoni zamjetno je oslabjela u svibnju, kliznuvši na 6,1 posto, zahvaljujući jeftinijoj energiji, a rast cijena izrazito je usporio i u Hrvatskoj, pokazale su u četvrtak prve procjene Eurostata.

Procijenjena godišnja stopa rasta cijena u svibnju, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), najniža je od prošlogodišnje veljače, pokazuju Eurostatovi podaci.

U travnju je iznosila sedam posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u eurozoni u svibnju stagnirale, nakon što su u travnju porasle za 0,7 posto.

Inflaciju je u svibnju zakočio pad cijena energije, za 1,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

U travnju je poskupjela za 2,4 posto.

Do ožujka cijene energije u eurozoni bilježile su dvoznamenkaste godišnje stope rasta zbog niske poredbene osnovice na samom početku 2022., prije ulaska ruskih postrojbi u Ukrajinu i niza sankcija Zapada Rusiji.

U ožujku energija je u eurozoni bila neznatno jeftinija nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a u travnju malo skuplja.

Svježa hrana bila je u svibnju za 9,6 posto skuplja u odnosu na prošlogodišnji mjesec, gotovo kao i u travnju.

Kad se isključe cijene svježe hrane i energije, stopa inflacije u eurozoni iznosila je u svibnju 6,9 posto. U travnju je iznosila 7,3 posto.


Četvorka s dvoznamenkastom stopom


Dvoznamenkastu stopu inflacije bilježile su i u svibnju baltičke zemlje i Slovačka. U Latviji i Slovačkoj iznosila je 12,3 posto, u Estoniji 11,2 posto, a u Litvi 10,7 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om u svibnju iznosila 8,3 posto, utvrdio je Eurostat, što je njezina najniža razina od prošlogodišnjeg ožujka. U travnju je iznosila 8,8 posto.

Najbliže su Hrvatskoj Italija i Slovenija sa stopama rasta cijena u svibnju od 8,1 posto.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene mjerene HICP-om porasle su u svibnju u Hrvatskoj za 0,6 posto, nakon 1,1-postotnog rasta u travnju.

Najblaže su na godišnjoj razini u svibnju porasle potrošačke cijene u Luksemburgu i Belgiji, za dva odnosno za 2,7 posto, prema prvim procjenama europskog statističkog ureda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!