Inspektori na tržnicama, provjeravaju sve

19.10.2021.

20:15

Autor: Ivanka Bukulin ZlatovićDnevnik/IMS/HRT

Inspekcije na tržnicama

Inspekcije na tržnicama

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što su prošlog mjeseca pročešljali veletržnice, ovaj mjesec inspektori su na tržnicama diljem zemlje. U akciji su tržišna, sanitarna, radna, poljoprivredna i inspekcija zaštite okoliša, a trajat će do kraja ovog mjeseca. 

Do sada je provedeno 310 inspekcijskih nadzora u kojima je u više od polovine, njih 159, utvrđena povreda propisa. Podnijet će se 14 optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka. Izrečeno je 9 prekršajnih naloga te izdano 7 novčanih kazni.

Inspektori su jutros pročešljali tržnicu na Kvaternikovu trgu. 


- Traže koje proizvode imate, popis robe i ako je s OPG.-a papire od OPG-a, govori Juraj Rusan, OPG Rusan, Ivanja Reka.

Provjeravaju sve: od kvalitete voća i povrća, popratne dokumentacije, tko je robu otpremio, ali i je li proizvođač registriran za prodaju proizvoda koje nudi. 

- Primjer OPG ima rješenje za prodaju svježeg sira i vrhnja, uz to prodaja kuhanih i dimljenih sireva ili meda, na što mi odmah reagiramo tako da izdajemo usmeno rješenje i trenutno zabranjujemo prodaju tih proizvoda, koji su u suprotnosti s rješenjem i naređujemo neškodljivo zbrinjavanje, govori Robert Kober, Državni inspektorat, načelnik Područnog ureda Zagreb. 

Nakon što su njihove proizvode pregledali na tržnici, mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, posjetit će i na kućnom pragu. 

Inspektor će provjeriti poljoprivredne površine u upisniku te proizvodi li se na njima ono povrće i voće koje su nudili na tržnici. 

- U slučaju da OPG ovi nemaju to u proizvodnji ili imaju samo dio proizvoda koje su proizveli, u tom slučaju OPG-ovci obavljaju neregistriranu djelatnost trgovine, jer oni nisu registrirani za kupnju i prodaju robe, naglašava Jozo Barišić, poljoprivredni inspektor, Državni inspektorat.

Prodavači nam kažu da je danas na tržnici Kvatrić ponuda bila malo slabija nego inače. 

Provjera tržnica u cijeloj Hrvatskoj trajat će, najavljuju inspektori, do kraja listopada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!