Nema ponuda za kupnju udjela u Uljanik Brodogradnji 1856

11.04.2023.

Zadnja izmjena 19:28

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Uljanik

Uljanik

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Do isteka roka za predaju obvezujućih ponuda za kupnju 54,77 posto udjela u Uljanik Brodogradnji 1856, odnosno do utorka u 15 sati nije pristigla niti jedna ponuda te će se prodaja pokušati realizirati u drugom krugu, potvrdio je novinarima stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta Loris Rak.

Više pogledajte u prilogu Marka Percana:

Početna cijena za taj udjel iznosila je 27,64 milijuna eura.

Premda se u posljednje vrijeme u medijima nagađalo da su proteklih mjesec dana dva potencijalna strateška partnera izvršila dubinsko snimanje, pa se shodno tomu očekivalo da će istaknuti svoje ponude za kupnju, do toga ipak nije došlo.

Kako se doznaje, u nastavku procedure slijedeći korak je sazivanje Skupštine vjerovnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju, na kojoj će vjerovnici odlučiti o daljnjim koracima u procesu prodaje 54,77 posto udjela u Uljanik Brodogradnji 1856.

Podsjećamo, prvotno je bio postavljen rok za predaju obvezujućih ponuda do 13. ožujka, pa je produžen do 29. ožujka te je konačan datum postavljen 11. travnja.

Prvo produljenje je napravljeno da bi zainteresirani kupci mogu izvršiti dubinsko snimanje, jer je utvrđeno da je taj postupak složeniji i zahtijeva više vremena, dok je drugi put produžen da bi ulagači mogli pripremiti ponude za kupnju. 

Inače, u Skupštini vjerovnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju država ima prevladavajuću ulogu. Još u ljeto prošle godine odlučeno je da će se 54,77 posto udjela u Uljaniku prodavati kroz javni poziv, za početnu cijenu ne manju od 208,3 milijuna kuna.

Potom je u rujnu stečajni upravitelj Loris Rak govorio da ima interesa kod potencijalnih domaćih i inozemnih ulagača. Bilo je sve pripremljeno da se krene u raspis natječaja, a onda je sve stalo zbog ponude češke grupe CE Industries, koja je nudila obvezujuću ponudu od 155 milijuna kuna i još najmanje 75 milijuna kuna dodatnog kapitala da bi se pokrilo nastale gubitke i stabilizirao poslovanje Uljanika 1856.

No, Skupština vjerovnika odlučila je u siječnju da će se budući vlasnik tog brodogradilišta potražiti putem međunarodnog natječaja, kako bi se uključili i drugi zainteresirani ulagači. Javni poziv za prikupljanje ponuda objavljen je 25. siječnja.

Cerovac se nada u javnu dražbu do kraja mjeseca


Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac objasnio je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku zašto je jutros rekao da ne očekuje puno od današnjeg dana.


- Nakon što je skupština vjerovnika donijela odluku da se ide u tri kruga natječaja, ako prvi ne prođe, znači, drugi smanjenje za 10 posto, pa treći za još dodatnih 10 posto - zašto bi netko dao 208 milijuna kuna kad sutra može dati 160 milijuna kuna?, rekao je Cerovac.


Rekao je kako se duboko nada da će do kraja mjeseca biti donesena odluka da se ipak kreće u javnu dražbu i da će se na taj način ipak uspjeti prodati Uljanik za 155 milijuna kuna i više.


Cerovac je rekao i da su mnogi radnici zainteresirani za povratak u Uljanik, ali da treba zadovoljiti dva uvjeta - plaća iznad 1000 eura te jamstvo da će tvrtka opstati i da u budućnosti ima posla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!