Novi vlasnik Uljanik Brodogradnje 1856 ipak putem natječaja

16.01.2023.

16:19

Autor: Hina/HRT/A.V.

Novi vlasnik Uljanik Brodogradnje 1856 ipak putem natječaja

Novi vlasnik Uljanik Brodogradnje 1856 ipak putem natječaja

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Budući vlasnik Uljanik Brodogradnje 1856 ipak će se potražiti putem međunarodnog natječaja, odlučeno je na Skupštini vjerovnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju, održanoj u ponedjeljak na Trgovačkom sudu u Pazinu.

Time nije, kako se čulo, odbačena ponuda češkog ulagača, grupe CE Industries koja je nudila obvezujuću ponudu od 155 milijuna kuna i još najmanje 75 milijuna kuna dodatnog kapitala da bi se pokrilo nastale gubitke i stabilizirao poslovanje Uljanika 1856, već je dana prilika da se u proces kupnje uključe i drugi zainteresirani ulagači.


Protiv takve odluke glasali su uljanikovci - direktor Samir Hadžić i Neven Radolović, sindikalist Boris Cerovac.


Bio je ovo drugi pokušaj prodaje Uljanik Brodogradnje 1856, čiji je većinski vlasnik Uljanik Brodogradilište u stečaju, nakon što je država kao najveći vjerovnik u prosincu tražila odgodu rasprave o prodaji.


Država, koja ima prevladavajuću ulogu u Skupštini vjerovnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju, je još u ljeto prošle godine odlučila da će se 54,77 posto udjela u Uljaniku prodavati kroz javni poziv, za početnu cijenu ne manju od 208,3 milijuna kuna. Potom je u rujnu stečajni upravitelj Loris Rak govorio da ima interesa kod potencijalnih domaćih i inozemnih ulagača. Bilo je sve pripremljeno da se krene u raspis natječaja, a onda je sve stalo zbog ponude češke grupe.


Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Nevenka Kovčalija rekla je da je današnjom odlukom pružena prilika za uključivanje u proces kupnje i drugim zainteresiranim ulagačima s time da će se, kako je rekla "od ponuđača tražiti da potpišu izjavu kako će se u Uljaniku zadržati brodograđevna djelatnost".


- Odlučili smo se za transparentnost, da vidimo ima li i drugih ponuda, poručila je Kovčalija dodavši kako se nada da će natječaj biti raspisan što hitnije jer se do sada "izgubilo" dva mjeseca.


Voditelj ureda nezavisnog sindikata radnika Hrvatske i vjerovnik Boris Cerovac po završetku skupštine je izjavio kako u Zakonu o trgovačkim društvima stoji da veliki vjerovnici ne smiju donositi odluku na štetu malih, odnosno radnika.


- S obzirom da nema drugih ponuda, smatram da je (češka, op. ur.) ova ponuda bilo rješenje koje je trebalo prihvatiti jer u potpunosti pokriva sva potraživanja radnika. Mislim da je time država kao većinski vjerovnik donijela pogrešnu odluku na štetu radnika, rekao je Cerovac.


Na pitanje što će se događati s javnim natječajem odgovorio je kako je to sada teško procijeniti, ali je poznato da je do sada jedini koji je dao ponudu bio upravo češki partner.


- Smatram da ovim činom budućnost rješavanja potraživanja radnika postaje neizvjesna, a nadam se da takva odluka neće negativno utjecati na daljnji rad Uljanik Brodogradnje 1856, rekao je Cerovac. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!