Italija reciklira 85% papira - godišnje zaradi 4 mlrd. €

20.11.2021.

17:21

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Potrošački kod/IMS/HRT

Recikliranje papira u Italiji

Recikliranje papira u Italiji

Foto: Potrošački kod / HRT

Petnaest godina prije predviđenog roka, Italija je, u reciklaži papira, ostvarila svoje planove. Uspostavljena je mreža malih i srednjih tvrtki, gdje je zaposleno 20.000 radnika, a godišnje, iz otpadnog papira, uprihode 4 milijarde eura.

Sve što kamioni dovezu u dvorište pogona za recikliranje papira u predgrađu Rima, obradi se u roku od 48 sati.

- Ovdje se nalazimo u samom središtu reciklaže. U ovoj prostoriji otpad se pretvara u sirovinu. Mi isporučimo papirnoj industriji 200 tona sirovine, recikliranog papira kojim će se poslije koristiti u proizvodnji. Otpadni papir dobivamo od građana ili poduzeća, koji su ga odvojeno prikupili, rekao je Luigi Lettieri, generalni direktor tvrtke "Ricicla Centro Italia".

Recikliranje papira ima dvije prednosti: potrebno je posjeći manje stabala kako bi se došlo do sirovine te je manja i emisija ugljikova dioksida. Kada je otpadni papir recikliran, kamionima se odvozi do pogona u kojima će nastati novi proizvod.

- Imamo tvrtke koje imaju tradiciju u proizvodnji papira. No nedostaje nam sirovine - drveća. S godinama smo naučili kako iskoristiti onaj papir koji bacamo. Razgranali smo sustav prikupljanja papira od sjevera do juga, rekao je generalni direktor UNIRIMA Francesco Sicilia.

Italija će investirati milijune za oporavak gospodarstva nakon pandemije, pa tako i u projekte zelene ekonomije. Dio će ići i u sektor reciklaže papira. Prostora za napredak ima.

- Što Europa mora učiniti? Mora shvatiti da raste potražnja za recikliranim sirovinama. To će otvoriti poslovne mogućnosti mnogim tvrtkama, rekla je Cinzia Vezzosi, predsjednica Europske konfederacije industrije reciklaže.

Italija je ambiciozni plan u reciklaži papira dosegnula 15 godina priije od predviđenog roka. Recikliraju 85% papira. Uspostavila je mrežu malih i srednjih tvrtki, u kojima je zaposleno 20.000 radnika. Iz otpadnog papira uprihode 4 milijarde eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!