Filipović o vaučerima za gorivo: To je opcija koja se razmatra najesen

04.07.2022.

12:30

Autor: Hina/HRT

Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja

Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja

Foto: HTV / HRT

Jutros smo donijeli odluku koja ide u smjeru zaštite standarda naših građana i pomoći gospodarstvu, pa će tako sljedeća 2 tjedna cijene benzina i dizela biti iste kao u protekla 2 tjedna izvan autocesta, što znači 13,08 kn za dizel i 13,50 kn za benzin. Na autocestama će se slobodno formirati cijene benzina i dizela, pa će tako doći do pojeftinjenja i benzin će biti 13,83 kn na autocesti, a dizel 14,28 kn, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja komentirajući današnju odluku s telefonske sjednice Vlade o zamrzavanju cijena osnovnih goriva na benzinskim postajama izvan autocesta za još 14 dana.

Novost u ovoj odluci, dodao je Filipović, je to što će za sljedeća 2 tjedna ograničiti i veleprodajnu cijenu "kako bi najveći igrači na tržištu naftnih derivata podnijeli teret u odnosu na poduzeća koja se nazivaju malim distributerima naftnih derivata".

Objasnio je da je riječ o poduzećima koja se nazivaju malim distributerima, s njima kontinuirano komuniciraju i INA im nije povećavala veleprodajnu cijenu, a oni su uglavnom prodavali svoje zalihe.

- Prema tome, u protekla dva tjedna možemo govoriti o tome da nisu zaradili onoliko koliko su mislili zaraditi", naveo je ministar i dodao da će to u sljedeća dva tjedna Ina većinom preuzeti na svoja leđa, odnosno da im neće povećavati cijenu, a kako bi oni mogli lakše funkcionirati.

Otkrio je da je u okviru malih distributera naftnim derivatima 40 poslovnih subjekata, a da su ti poslovni subjekti u 2021. godini ostvarili ukupan prihod od prodaje od gotovo 3,5 milijarde kuna, te 133 milijuna kuna dobiti. Jednako uspješno poslovali su i u 2020. godini, tvrdi ministar. Kaže kako sve to treba uzeti u kontekst i sagledati širu sliku, jer se nalazimo u delikatnoj situaciji. Po njemu, bez intervencije Vlade cijena dizela bila bi više od 16 kuna.

- Ova mjera je privremena, naglasio je Filipović.

Smatra da je ovo situacija velike neizvjesnosti i teret krize svi moraju preuzeti na svoja ramena. Vjeruje da će se sve ovo uspješno prebroditi zajedničkom komunikacijom.

- Kao što sam rekao, maloprodajna cijena bit će 13,08 kn. Da nije te intervencije Vlade, cijena dizela bila bi više od 16 kuna, dodao je.

- Ovo je teška situacija, neizvjesno je vrijeme ispred nas i ja se nadam da ćemo svi zajedno naći model da uspješno prebrodimo ovu situaciju u kojoj se nalazimo. Nitko iz ovoga neće izaći neokrznut i trebamo slušati jedni druge i raditi ono što je najbolje i u interesu građana, ali i gospodarstva, dodao je.

Filipović je ponovio da je velika neizvjesnost i da to svi trebaju razumjeti.

- Pratimo situaciju i reagirat ćemo po potrebi, dodao je.

- Što se tiče uvođenja vaučera, i premijer je o tome govorio, to je opcija koja se razmatra najesen, poručio je.

Na pitanje jesu li se mali distributeri neopravdano žalili, naglasio je da se išlo na ograničavanje veleprodajnih cijena, da je svima teško, te da je ovo situacija na koju se mali distributeri nisu naviknuli, jer su prošlih godina poslovali uspješno.

- Ova prošla dva tjedna i iduća dva sigurno im neće biti laka, ali vjerujem da ćemo svi zajedno uspješno prebroditi ovu situaciju, naglasio je ministar.

Komentirajući komentar guvernera HNB-a Borisa Vujčića da nas sljedeće godine čeka recesija ako cijene goriva nastave ovako rasti, ministar je naglasio da ima onih koji komentiraju i onih koji donose odluke. Prenio je svoje informacije iz Davosa gdje se govorilo da ove godine svjetsko gospodarstvo neće otići u recesiju i rekao da je teško predvidjeti što će se događati sljedeće godine.

Vezano uz problem Brodosplita, rekao je da Vlada razmatra sve mogućnosti, i to ne samo oko Brodosplita nego i svih drugih hrvatskih brodogradilišta, te kako će se za Brodosplit tražiti zadovoljavajuće rješenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!