Vlada na još 14 dana produžila zamrzavanje cijena osnovnih goriva

04.07.2022.

07:20

Autor: HRT

Očekuje se novo poskupljenje goriva

Očekuje se novo poskupljenje goriva

Foto: Dusko Jaramaz / Reuters

Vlada je u ponedjeljak produžila zamrzavanje cijena osnovnih goriva na benzinskim postajama izvan autocesta za još 14 dana, a fiksirala je i veleprodajne cijene, priopćeno je iz vlade.

Jutros je vlada na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredbu o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

To znači da će se litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama i u iduća dva tjedna prodavati po 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 - 13,50 kuna po litri. Plavi dizel prodat će se po najviše 9,45 kuna po litri.

I dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana.

- Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, kaže se u vladinom priopćenju.

Veleprodajne cijene se pak fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta.

- Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda, kažu u vladi.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Plenković: Živimo u nekoliko paralelnih kriza

- Mi danas živimo u nekoliko paralelnih kriza, kriza koje imaju globalni karakter, COVID sada već u trajanju od dvije i pol godine, pandemija koja je promijenila sve i nanijela veliku štetu hrvatskom gospodarstvu. Druga velika kriza je uzrokovana agresijom Rusije na Ukrajinu, ta kriza je prouzročila rast cijena energenata i hrane, rast cijena sirovina i građevinskog materijala, utječe na inflatorne pritiske. Treće je da se nalazimo u širem kontekstu klimatske krize. Sve te činjenice zahtijevaju jedinstven angažman svih aktera. Moramo svi skupa sagledati kako dati doprinos ublažavanju ovih usporednih kriza. Mi smo se pretvorili u intervencionističku Vladu. Odradili smo telefonsku sjednicu Vlade i donijeli dvije uredbe kojima smo ograničili maloprodajne i veleprodajne cijene naftnih derivata, kojima smo produljili uredbu koja se odnosi na visinu trošarina i na taj način idemo pomoći gospodarstvu i radnicima, osigurati dovoljnu opskrbu, pomoći malim distributerima i osigurati prihode za proračun, rekao je premijer Andrej Plenković na dodjeli nagrada "Zlatni ključ". 

Odluka Vlade neprihvatljiva za male distributere

Mali distributeri poručuju kako je današnja Odluka Vlade RH, prema kojoj režim određivanja najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana, a veleprodajne cijene fiksiraju na način da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta, neprihvatljiva i neodrživa za male distributere goriva.

Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku:

"Naime, ovakva Uredba podrazumijeva da će mali distributeri gorivo kupovati i prodavati po istoj cijeni, što za nas znači daljnje gubitke jer nisu ukalkulirani naši troškovi, prije svega troškovi prijevoza goriva.

Podsjećamo kako je, za razdoblje od 07.06.2022. do 20.06.2022. godine, ukupni gubitak članova Udruge, njih 50-tak, za cjenovno regulirane kategorije goriva iznosio 5,8 milijuna kuna, a procjena gubitka za razdoblje od 21.06.2022. do 05.07.2022. godine iznosi 16,5 milijuna kuna.

Neprihvatljiva je teza o tome kako su mali distributeri goriva u prošloj godini ostvarili velike prihode, dok se nigdje ne spominju troškovi. Točno je naime da su ukupni prihodi članova Udruge u 2021. godini iznosili 2 milijarde kuna, a troškovi su veći od 1,9 milijardi kuna.

Poslovanje malih distributera u ovim je okolnostima neodrživo i stoga ćemo sigurno ići u zatvaranje benzinskih postaja, što znači ugrozu egzistencije za gotovo 1000 obitelji.

Uz sve navedeno, želimo upozoriti i na činjenicu da će ove mjere Vlade izazvati i nestašice goriva, što nikako nije dobro u vrijeme turističke sezone.

Ponovno apeliramo na Vladu RH da omogući da se cijena goriva regulira sukladno tržišnim kretanjima."


 

Sever: Vlada treba ići i sa širim mjerama

Kako već duže vrijeme visoka cijena motornih goriva utječe na pad standarda građana, sindikati smatraju da osim reguliranja cijene, Vlada treba ići i sa širim mjerama.

- S jedne strane u ovom trenutku bi sasvim sigurno trebalo produžiti zamrzavanje cijena goriva, treba vidjeti s malim dobavljačima kako njima pomoći, a na duži rok vidjeti može li se što napraviti na području PDV-a. Vidimo da na ovoj strani trošarina nema više puno prostora i da bi ga trebalo tražiti na razini EU-a, da EU odustane od nekih svojih usmjerenja o maksimalno niskim razinama trošarina u vremenima koja su bila dobra, sad bi to trebalo staviti izvan snage i kombinirati smanjenje trošarina, pa i do nule ako treba, i smanjenje PDV-a, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!