Izazovi europske energetske sigurnosti

15.03.2023.

Zadnja izmjena 18:15

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Energetska sigurnost

Energetska sigurnost

Foto: HTV / HRT

Posljednjih godina, a pogotovo nakon uvođenja sankcija Rusiji i prekida isporuka ruskog plina i nafte, Hrvatska je postala regionalno čvorište koje osigurava dobavu energenata za susjedne države. U transportu nafte, zahvaljujući Jadranskom naftovodu i instaliranom kapacitetu od 24 milijuna tona nafte godišnje, pouzdan smo partner zemljama u okružju i Europskoj uniji, rečeno je na JANAF-ovoj konferenciji o izazovima vezanim za energetsku sigurnost.


- Janaf dobro radi, investira i spreman je biti partner svim zemljama u okruženju kako bi im omogućio sigurnost opskrbe naftom, rekao je ministar gospodarstva Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Ustvrdio je da se Hrvatska profilira kao regionalno energetsko čvorište tako da osigurava dobavu energenata za susjedne države i pouzdan je partner susjedima kada je riječ o transportu naftom.

Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić rekao je da su u protekle tri godine bile pravi test spremnosti za sve koji se bave energetikom te da je taj sektor pokazao otpornost i spremnost za prilagodbu.

Janaf je, naveo je, cijelo to vrijeme osigurao sigurnu opskrbu hrvatskih energetskih potreba kao i onih unutar EU-a i zemalja u okruženju, dodavši kako je Janaf ostvario odlične poslovne rezultate.

- Janaf je spreman povezivati naftne kompanije s tvrtkama u okruženju i njihovim krajnjim korisnicima te preuzeti ključnu ulogu jednog od naftnih čvorišta europskog kontinenta, rekao je Adanić.

Instalirani kapaciteti Janafa su 24 milijuna tona godišnje.

- Danas smo suglasni da želimo snažniju i energetski neovisniju Europu. Zahvaljujući instrumentima kao što je REPowerEU dobit ćemo alate za prilagodbu budućim izazovima, rekao je Adanić.

Janaf je, kako je rekao, izradio strategiju razvoja i tranzicije za razdoblje od 2020. do 2030. godine, s ciljem transformacije iz naftne i transportno skladišne u održivu energetsku kompaniju.

video thumb

Član Uprave Janafa Vladislav Veselica podsjetio je da Janaf ima ugovor s MOL-om, što je jamstvo stabilne opskrbe rafinerija u vlasništvu MOL Grupe. Kaže da su u tijeku pregovori o novom ugovoru.

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev rekao je da je program REPowerEU uz ostalo namijenjen prestanku ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima, što je europske porezne obveznike stajalo gotovo 100 milijardi eura godišnje.

Još lani, kazao je, pokušaj prekida dotoka energenata iz Rusije smatrao se gotovo nemogućim, dodavši da su promjene u europskom energetskom sustavu urodile plodom. Tako od lanjskog rujna ruski plin čini samo osam posto ukupnog plina uvezenog u EU, a prvi dobavljač plina u Europi više nije Rusija nego Norveška. U manje od godinu dana, rekao je Zlatev, ruski plin zamijenjen je ukapljenim prirodnim plinom.

Uveden je i niz novih mjera kao i sankcije Rusiji, uz ograničenje uvoza nafte, pri čemu nije ugrožena zelena tranzicija Europe, dodao je. Naime, 2022. godine europske emisije ugljičnog dioksida smanjene su za 2,5 posto.

Zlatev kaže da će idućih mjeseci članice EU-a iznijeti planove za plan REPowerEU, koji uz ostalo traži povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije.

Na konferencij, vodeći europski energetski stručnjaci razmjenjivat će mišljenja i iskustva o aktualnim izazovima u tom sektoru. Predstavit će se pregled globalnog i regionalnog energetskog tržišta. Bit će riječi o diverzifikacije izvora i pravaca opskrbe, kao i o štednji i proizvodnji čiste energije. 

Na konferenciji je ministar Davor Filipović odgovarao i na pitanja o novom paketu mjera pomoći građanima.

- Prezentirali smo vam kako i dalje cijene električne energije narednih 6 mjeseci ostaju iste kao što su i bile i da naši građani plaćaju kada pogledate Eurostatove usporedbe, jedino Budimpešta ima nižu cijenu električne energije od svih europskih gradova, rekao je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!