Izdano 283 milijuna eura novih trezorskih zapisa

07.02.2023.

12:51

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Ministarstvo financija u utorak je prodalo trezorske zapise ukupno vrijedne gotovo 283 milijuna eura, uz kamatne stope od 2 do 2,5 posto, kao i na prošlomjesečnoj aukciji, zaduživši se pritom više od planiranoga.


Ususret dospijeću gotovo 234 milijuna eura trezoraca, Ministarstvo je na upis ponudilo njih 220 milijuna, različitih rokova dospijeća. 


Financijske institucije podastrle su ponude ukupno vrijedne nešto više od 655 milijuna eura, pri čemu ih je Ministarstvo prihvatilo u vrijednosti od 283 milijuna. 


Izdani su tako trezorski zapisi s rokom dospijeća od tri mjeseca vrijedni 16 milijuna eura, po kamatnoj stopi od 2 posto, kao i na prošlomjesečnoj aukciji.


Plasirano je i 6-mjesečnih trezoraca u vrijednosti od 19 milijuna eura po kamatnoj stopi od 2,2 posto te zapisa s dospijećem od godinu dana u iznosu od 248 milijuna eura, po kamatnoj stopi od 2,5 posto, isto kao i na prethodnoj aukciji. 


Nakon današnjeg izdanja, uz istovremeno dospijeće 233,7 milijuna eura trezorskih zapisa, saldo upisanih trezoraca povećava se za 49,3 milijuna eura, na 2,67 milijardi eura.


Sljedeću aukciju Ministarstvo financija najavilo je za 14. veljače.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!