Izgradnja nove ljevaonice aluminijskih blokova u Impol-TLM-u strateški projekt

14:06 / 05.01.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Vlada je na sjednici u srijedu projekt izgradnje nove ljevaonice aluminijskih blokova u šibenskom Impol-TLM-u proglasila strateškim investicijskim projektom RH, pri čemu vrijednost prve faze tog projekta iznosi gotovo 183 milijuna kuna.

Odluka o proglašenju projekta, punog naziva "Rekonstrukcija postrojenja Impol-TLM d.o.o. povećanjem kapaciteta proizvodnje aluminijskih proizvoda izgradnjom nove ljevaonice aluminijskih blokova, usvojena je na prijedlog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Resorni ministar Tomislav Ćorić izvijestio je da je riječ o prvoj fazi privatnog investicijskog projekta Impol-TLM-a, a da vrijednost ukupnih troškova te prve faze, procijenjenih kroz materijalnu i nematerijalnu imovinu, iznosi 182,87 miljuna kuna.

- Riječ je o izgradnji nove ljevaonice u Impolu-TLM-u u svrhu lijevanja aluminijskih blokova koji će biti namijenjeni vlastitim potrebama tople valjaonice, pojasnio je Ćorić.

- Koristi od ulaganja u novu ljevaonicu su smanjenje ovisnosti o vanjskim izvorima nabave blokova,koji se trenutno kupuju na tržištu zbog premalih kapaciteta ljevaonica, povećana dodana vrijednost, povećavanje kvalitete proizvoda te smanjenje potrošnje vode. Predviđeno je dodatno zapošljavanje otvaranjem novih radnih mjesta, apostrofirao je ministar gospodarstva.

- Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata je na sjednici održanoj 5. srpnja 2021. godine prihvatilo prijedlog za pokretanje postupka donošenja odluke Vlade Republike Hrvatske o proglašenju projekta strateškim investicijskim projektom RH, podsjetio je Ćorić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je dodao kako je riječ o važnom projektu za Šibenik.

Inače, slovenski proizvođač aluminija Impol 2016. godine preuzeo je šibensku Tvornicu lakih metala (TLM) i u njoj obnovio proizvodnju, a tvrtka je zaživjela pod imenom Impol-TLM.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!