Iznajmljivači u Matuljima okreću se ruralnom turizmu

09.08.2023.

07:00

Autor: Darko Santini/Regionalni dnevnik/HRT

Turistička zajednica Općine Matulji prigodno je darivala ovogodišnje desettisućite goste. Ta općina u zaleđu Opatije i bez izlaza na more s jučerašnjim je danom premašila 65.000 noćenja. Iznajmljivači u Matuljima okreću se ruralnom turizmu jer bez većih problema takvom ponudom pune svoje kapacitete.

Ivana i Rude Ujčić tek su nekoliko godina iznajmljivači. Nekadašnju štalu i sjenik u selu Brdce pretvorili su u prekrasnu kuću za odmor.


- Mi smo imali tu kuću slobodnu i odlučili smo da bi to bila dobra pozicija za napraviti i kuću za odmor, počeli smo uređivati i tako je to krenulo, kaže Ivana.


U ovu kućicu uz samu granicu sa Slovenijom, ali i njezine domaćine, zaljubili su se Marijana i Kevin Fink sa sjevera Njemačke. More se tek nazire tridesetak kilometara južnije, no to njima očito ne smeta jer već drugu godinu za redom dolaze u Brdce. Oni su i ovogodišnji desettisućiti gosti u Matuljima - za što ih je turistička zajednica počastila prigodnim darovima.


- Došli smo ovamo na odmor, već smo bili lani i svidjelo nam se. Sve oko ove kuće i u njoj veoma je lijepo i zato smo se odlučili vratiti, kaže Marianne Fink.


Domaćini se trude pružiti i više od smještaja i udobnosti.


- Mi ne nudimo čisto smještaj, nego s gostima popričamo, uvijek ih dočekamo s ručkom ili nareskom dobrodošlice, stalno sam im na pomoći - više kao jedna familija, kaže Rade Ujčić.


Takav pristup gosti obično nagrađuju, a na području Općine Matulji registrirano je 350 iznajmljivača.


- Njih 85 posto ima ili jacuzzi ili bazen, okruženje je ruralno, gostima se sviđa... Uglavnom su to gosti koji se vraćaju, kaže direktorica TZ-a Matulji Marijana Kalčić.


Općina Matulji na početku kolovoza zabilježila je 12 tisuća dolazaka i 65 tisuća noćenja, što je za općinu koja nema izlaz na more vrlo dobar rezultat. Naporima iznajmljivača kao što je obitelj Ujčić ti će se brojevi sigurno samo povećavati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!