U Osijeku počela gradnja velikog pogona američke kompanije Jabil

02.08.2023.

19:37

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/T.D.

Jabil u Osijeku počeo graditi centar izvrsnosti

Jabil u Osijeku počeo graditi centar izvrsnosti

Foto: HTV / HRT

U osječkoj industrijskoj zoni Nemetin počela je izgradnja centra izvrsnosti američke kompanije Jabil, koji bi trebao biti završen do srpnja iduće godine. Riječ je o pogonu za proizvodnju visoke tehnologije u kojem se najavljuje zapošljavanje čak 1500 radnika. 

U Osijeku se radi na tvornici za proizvodnju medicinskih protetskih dijelova i mikročipova te matičnih ploča za autoindustriju. Radi se o proizvodnji tehnološki vrlo sofisticiranih informatičkih komponenti, matičnih ploča, čipova i finih mehaničkih sklopova za daljnje korištenje i ugradnju u automobilskoj i zdravstvenoj industriji. Kao finalni proizvodi navode se pločice, vijci te ostali elementi koji se koriste u ortopedskim i kirurškim zahvatima.

Kompanija Jabil jedna je od najvećih svjetskih pružatelja proizvodnih rješenja, koji trenutačno ima više od 250.000 zaposlenika na stotinu različitih lokacija u 30 zemalja. Amerikanci su prije nekoliko mjeseci zakupili svih preostalih devet parcela u osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin, a koje se prostiru na čak 169.000 četvornih metara. Njihova očekivanja su da će on biti ključni pokretač lokalnog gospodarstva.

U trenutku kada novi centar izvrsnosti za proizvodnju počne s radom, Jabil će postati jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji te će lokalnoj zajednici pružati prilike za rast i razvoj.

- Širenje poslovanja strateška je odluka koja je u skladu s fokusom Jabila na dugoročne trendove i rast u područjima obnovljive energije, električnih vozila, zdravstva, 5G mreže i clouda. Novi će pogon biti središte Jabilove stalne predanosti inoviranju, održivosti i pružanju sveobuhvatnih proizvodnih rješenja svojim korisnicima, kaže Gerald „JJ“ Creadon, izvršni potpredsjednik operacija kompanije Jabil.

Gradonačelnik Osijeka naglasio je da se na privlačenju i realizaciji intenzivno radilo pune dvije godine.

- U zapošljavanje lokalnog stanovništva, doseljavanje radne snage dolaskom velike međunarodne kompanije koja u svijetu zapošljavanja približno 260 tisuća ljudi u oko 30 zemalja, rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

- Grad Osijek pokazao je spremnost, zrelost za ozbiljne velike projekte, primiti velikog investitora, odraditi razgovore, odraditi sve ono što je potrebito da investitor kaže - "Da, ovo je mjesto na koje ću ja investirati", rekao je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!