11:50 / 15.11.2021.

Autor: Studio 4/V.K./IMS/HRT

Japunčić: Treba sniziti troškove tržišta rada

Hrvoje Japunčić, ekonomski analitičar

Hrvoje Japunčić, ekonomski analitičar

Foto: Studio 4 / HRT

Hrvoje Japunčić, ekonomski analitičar, rekao je gostujući u emisiji Studio 4, kako je bio očekivan ovako dobar kreditni rejting za Hrvatsku od strane agencije Fitch zato što je ona uzimala zadnje vrijednosti te korigirala rejting i razmišljanje o budućim trendovima.

Japunčić: Trebaju se sniziti troškovi tržišta rada

Japunčić: Trebaju se sniziti troškovi tržišta rada

Foto: Studio 4 / HRT

Na pitanje je li utjecalo na trenutačno zaduživanje građana to što su poslovne banke uz zeleno svjetlo Vlade građanima znatno smanjile minuse po tekućim računima, Japunčić je odgovorio kako je to stvar kompleksnosti te ako se gledaju podaci o potrošnji to ne stoji, ali ako se gledaju podaci banaka o vrstama zaduženja, onda je došlo do sniženja tih oblika.

Smatra da s obzirom na ovakav kreditni rejting, moramo se sada zadužiti na inozemnim tržištima.

- Kamatne stope su na niskim razinama i mislim da bi se trebao staviti naglasak na fiksnu kamatnu stopu, a ne varijabilnu, govori.

Rekao je kako je u doba pandemije bio zastupnik toga da se treba ići sa širim setom mjera s obzirom na poduzeća i pravne osobe. Kako kaže, zalaže se da kompanije koje se bave zelenim energijama trebaju imati mogućnost kvalitetnog zaduženja zato što su to investicije koje bi u budućnosti trebale rezultirati prihodima.

Naglasio je kako je apsolutno iznenađenje otpornost hrvatskog izvoza.

- Svjedoci smo da je turizam jedan od naših najvećih dijelova BDP-a, ali smo svjedoci i da je područje informatičke industrije imalo strahoviti rast. Kada se pogleda u brojke izvoza i u tom je segmentu Hrvatska profitirala, istaknuo je Japunčić.

Dodaje kako strukturne reforme u segmentu usmjerenja hrvatske ekonomije nisu napravljene.

- Smatram da se trebaju sniziti troškovi tržišta rada, zato što bi to omogućilo propulzivnost ne samo informatičkih industrija, već i mnogih drugih, a tranzicijski trošak koji bi se javio, povećanjem ukupne zaposlenosti, bi se anulirao, govori.

Naglašava kako će u Hrvatskoj biti veliki problem tržišta rada te smatra kako bi trebale postojati jače i veće ekonomske odluke koje bi nam omogućile da rast standarda bude ekvivalent rasta standarda drugih zemalja koje su prešle na euro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!