Reakcije na do sada najbolji kreditni rejting Hrvatske

13.11.2021.

19:05

Autor: Dijana Kovaček/Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Euri i kune

Euri i kune

Foto: Dnevnik / HRT

Agencija Fitch poboljšala je kreditni rejting Hrvatske. S razine BBB minus podignut je na razinu BBB uz pozitivne izglede za rast, što je najbolji kreditni rejting koji smo do sada imali. Osim toga, Fitch je revidirao i procjenu rasta hrvatskoga gospodarstva u ovoj godini s 5,5 na 8,9%. 

Zbog snažnijeg oporavka gospodarstva od pandemijske krize u ovoj godini od očekivanog, Europska komisija za Hrvatsku je prognozirala rast BDP-a od 8,1%, HNB 8,5%, dok je najoptimističnija Vlada, koja očekuje da će nam gospodarstvo u 2021.-oj rasti po stopi od čak 9%. 

Nakon dobrih prognoza Europske komisije, stigle su i dobre vijesti iz Fitcha, kaže premijer Andrej Plenković.

- To je najbolji investicijski rejting Hrvatske u povijesti, bili smo nekad ranije već na BBB, ali nikada nismo imali i taj rejting i pozitivne izglede. 

Agencija Fitch posebno je istaknula uspješnu turističku sezonu i otpornost izvoznog sektora. Fitch je pohvalio i održive javne financije te političku stabilnost, ali posebno sidro je, kaže premijer, uvođenje eura predviđeno za 2023. godinu.

- To sidro je ulazak u europodručje. Smjer ulaska u europodručje i to s izglednim odlukama u tom pogledu koje očekujemo u lipnju, a članstvo u europodručju 1. siječnja, daje kredibilitet svemu onome što radimo, dodaje premijer. 

Iako je u mandatu Vlade to već šesto podizanje rejtinga od triju agencija, nije isključeno da se taj trend rasta i nastavi, kaže ministar financija Zdravko Marić.

Mislim da sam ovaj signal ne samo da je dignut kreditni rejting nego da su i izgledi rejtinga stavljeni na pozitivno na neki način daje za vjerovati i očekivati, ali naravno na nama je najveći dio posla da odradimo, isporučimo sve te rezultate pa u dogledno vrijeme možemo očekivati još ovako pozitivnih vijesti od rejting agencija. 

Podizanje rejtinga najviše se odražava na povjerenje investitora u neku zemlju, kao i na povoljnije zaduživanje države i gospodarstva. 

- Pomaže svima, pomaže hrvatskom gospodarstvu, svakom pojedinom gospodarstveniku, bio on mali ili najveći, pomaže svakom građaninu, pomaže bankama, pomaže cijelom sustavu koje je međusobno povezano, dodaje premijer. 

Nakon snažnog ovogodišnjeg rasta BDP-a, u sljedeće dvije godine gospodarstvo bi, prognoziraju u Fitchu, trebalo nastaviti rasti po stopi od 4 posto, unatoč pandemiji i nepovoljnom utjecaju skupljih energenata.

Turistička sezona bila je i iznad očekivanja agencije Fitch. Dobrom sezonom raste i BDP, pa je i to uvelike pridonijelo boljem kreditnom rejtingu.

- Da nam je netko u 5, 6 mjesecu pričao o ovim brojkama, ovakvoj turističkoj sezoni, rekli bi da je to nemoguće. Sezona je bila iznimno uspješna i cijeli turistički sektor, ali mislim da i svi drugi moraju biti zadovoljni s ovim što smo mi ovu godinu odradili s brojkom ostvarenih noćenja, financijskim pokazateljima, ističe Tomislav Fain iz Udruge hrvatskih putničkih agencija. 

Svako poboljšanje rejtinga dobro je za poslovanje, odlična poruka ulagačima i ekonomiji, priznanje da se ide dobro, kažu iz HUP-a.

- Kada imate bolji kreditni rejting onda su i ono što zovemo county disk i premija na rizike i sve ostalo puno manji, dostupnost kapitala je veća i jeftinija i to sve znači da Hrvatska malo po malo ipak ide u društvo zemalja s boljom ekonomijom, dodaje Damir Zorić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca. 

Ulazak u eurozonu - ključan je za ovakav rejting. Izvoznici kažu, uvođenje eura na njih će to itekako povoljno djelovati.

- Nema razlike u tečajevima, dakle tu je jedna druga stabilnost to je valuta u kojoj se kupuje u kojoj se plaće, kamate su u bankama drukčije, dakle niže bolje rečeno, ima cijeli niz prednosti. Kad kažete da ste dio EU zajednice je jedno, ali kad kažete da ste dio eurozone, to je nešto potpuno drugo i kvalitetnije, dodaje Bago. 

Predsjednik Republike smatra - kreditni rejting nam je i bolji.

- Mi smo ušli u ERM sredinom 2020. i sad je prva prilika da se to podigne. Kažem Hrvatska je još bolja od toga. Što će biti kad uđemo u eurozonu to ovisi o kamatnoj politici Centralne europske banke ako bude inflacija, ako kamata bude išla gore, zaduživat ćemo se skuplje, ističe Zoran Milanović

Najbolji kreditni rejting u povijesti za gospodarstvo znači da je konkurentnije, a investitorima je to poziv na ulaganje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!