Jedina operativna rafinerija nafte bit će zatvorena najmanje pet mjeseci

03.11.2022.

13:00

Autor: HRT/IMS

Rafinerija nafte Rijeka

Rafinerija nafte Rijeka

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Jedina hrvatska operativna rafinerija nafte bit će zatvorena najmanje pet mjeseci. Naime, do travnja bi trebala trajati gradnja novog postrojenja za obradu teških ostataka koje će omogućiti veću proizvodnju dizelskih goriva. Iz INA-e su poručili da imaju osiguranu opskrbu goriva do veljače, a rade na tome da se produlji do travnja.


- Sindikat podržava što skoriji završetak DCU-a jer to je ključno da bi Rafinerija opstala i da bi tržište bilo opskrbljeno s gorivom koje europska norma propisuje, rekao je Radivoj Čemeljić, povjerenik Sindikata naftnog gospodarstva.

- Uobičajeno održavanje postrojenja traje mjesec-dva, ali sada ne govorimo samo o takvom održavanju, nego o najvećem ulaganju u modernizaciju riječke rafinerije i ulaganju u Hrvatskoj. Riječ je o 4 milijarde kuna. To je ozbiljan investicijski projekt, tehnološki vrlo kompleksan i zahtjevan jer se radi o spajanju postojećih i novih postrojenja, rekao je Péter Ratatics, predsjednik Uprave INA-e.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!