Riječka rafinerija zatvorena zbog planirane modernizacije

02.11.2022.

20:17

Autor: Danijela Minić/Dnevnik/HRT

default error photo

Od danas pa sve do početka travnja riječka rafinerija neće raditi zbog planirane modernizacije. Riječ je o trenutačno najvećem i najvrjednijem industrijskom projektu u Hrvatskoj, u koji Ina ulaže više od četiri milijarde kuna. 

Iz Rijeke se za središnji Dnevnik HTV-a javila Danijela Minić.

- Danas je, da tako simbolično kažem, počelo gašenje dimnjaka, odnosno postrojenja Inine rafinerije u Rijeci ovdje na Urinju. Njezina obnova predviđa izgradnju novih postrojenja, od kojih je najvažnije ono za obradu teških ostataka, ali i rekonstrukciju postojećih postrojenja. Do sada je veliki udio u proizvodnji rafinerije bilo loživo ulje, a većina tog ulja nakon modernizacije moći će se pretvoriti u dizel kojega nedostaje na tržištu, rekla je.

Bit same modernizacije je, objasnila je Minić, da će se količina proizvedenog dizela i benzina povećati na 85%.

- Iz Ine kažu da dizela ima za studeni, prosinac i siječanj, a da se radi na tome da se osiguraju količine do kraja modernizacije, odnosno do travnja 2023. I dok se Inin dimnjak gasi, susjedni koji pripada HEP-ovoj termoelektrani mogao bi se možda ponovno upaliti. Dođe li do ponovnog pokretanja termoelektrane u Rijeci, a to će isključivo ovisiti o okolnostima kriznog stanja, a Termoelektrana ne bi radila na teško loživo ulje, odnosno mazut koji se koristio u razdoblju prije konzervacije 2015., rekla je Minić.

Oporba o rafineriji

Projekt je planiran prije energetske krize. No neki stručnjaci i oporbeni političari smatraju da rafinerija ne smije prestati raditi - dok su mogući poremećaji u opskrbi.

- Mi ćemo ovisiti isključivo i jedino o strancima, ne samo po pitanju cijene nego i po pitanju hoće li odlučiti je li potrebnije da derivati ostanu na području Mađarske ili će neke mrvice pustiti na hrvatsko tržište, rekao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

- Ovo nije prvo zatvaranje riječke rafinerije radi remonta, ovo je treće po redu. Ponovno se zatvara na period od pet mjeseci, što će rezultirati gubicima, u najkonzervativnijoj procjeni, od nekih 390 milijuna dolara, a prema trenutnim rafinerijskim maržama koje postoje na tržištima, govori se i o pola milijarde dolara gubitaka u samo tih pet mjeseci, rekla je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zeleno-lijevog bloka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!