Jug Hrvatske oporavlja se malo sporije

08.08.2022.

07:00

Autor: Vicko Dragojević/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Dnevnik / HRT

Budući da se dosad bilježe sjajni rezultati - opravdana su očekivanja o dostizanju, pa čak i premašivanju turističkih brojeva iz 2019. kada je prihod bio veći od 10 milijardi eura. Ipak, sam jug Hrvatske oporavlja se malo sporije. Špicom sezone mogu biti zadovoljni, no izostala je prava dubrovačka predsezona, koja je proteklih godina počinjala već u travnju.

Stradunom svakoga dana prolaze gosti iz cijelog svijeta. I oduševljeni su! Iako srpanj i kolovoz izgledaju sjajno, Dubrovnik će teško ove godine dostići rezultate iz 2019. Razloga je nekoliko.

- Općenito smo ušli slabo u sezonu, tako da smo preskočili predsezonu zbog rata u Ukrajini. COVID slučajevi su dalje aktivni, nije nestalo korone, a u biti ono što nas je dodatno zadesilo kroz sezonu su znatno veliki broj otkazanih letova, što Dubrovnik, kao destinaciju koja je 3 dana boravka, pogađa bitno, i inflacija, rekao je Nino Dubretić, vlasnik booking agencije.

Na jug Hrvatske 9/10 gostiju stiže zračnim putem. Stoga se turistički brojevi uvijek vežu za one u zračnoj luci, gdje predviđaju da će godinu završiti na 75 posto rezultata iz 2019.

- Što se tiče otkazanih letova, oni su na razini otprilike i pretpandemijskih vremena. To ništa nije čudno. Dakle, kod nas se ne događa ono što se događa u Amsterdamu i Londonu, s obzirom na kapacitete aerodroma, moraju određene aviokompanije otkazivati letove, naglasio je Ivan Maslać, komercijalni direktor ZL-a Dubrovnik.

Ipak, Dubrovnik i okolica od ove sezone imaju veliku prednost: napokon je završen Pelješki most.

- To je sada logičan zaključak da će napredovati, sad jeu samo pitanje koliko, s obzirom na to da smo se približili tržištima od kojih su dosta benefita imali srednja Dalmacija, Istra, i gore Kvarner. Južna Njemačka je na vozačkoj udaljenosti, Italija, Austrija i Slovenija, rekao je Dubretić.

A to bi se već moglo osjetiti ove zime, kada završi ljetni red letenja i kada, po običaju, počinje dubrovački zimski san.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!