Turizam, kolateralna žrtva rata i poskupljenja

20:11 / 06.03.2022.

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/HRT

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Hrvatski radio / HRT

Prema svemu sudeći, Rusi i Ukrajinci ovog ljeta neće putovati. U našem turizmu zajedno čine manje od 2 posto ukupnog broja gostiju. Turistički radnici kažu kako to nije nešto što se ne može nadoknaditi s drugih tržišta. No činjenica je da zbog rata na istoku Europe - rezervacije sa svih tržišta stižu usporeno.

Najveće posljedice zbog nedostatka ruskih i ukrajinskih gostiju osjetit će naše zračne luke.

- Ove godine je trebalo biti nešto više od 100.000 turista s ovog tržišta, sada pratimo situaciju, rekla je Nina Vojnić Žagar, direktorica Zračne luke Pula.

Hotelijeri i mali iznajmljivači teorijski će lakše nadoknaditi nedostatak gostiju s istoka, koji im ostvaruju manje od 2% ukupnih noćenja. No rat na istoku Europe već utječe na planiranje putovanja svih europskih građana. Rezervacija, kojih je do prije nekoliko dana za dijelove Hrvatske bilo više čak i nego rekordne godine, trenutačno ima manje.

- Booking je usporen, naravno ovisi o politici otkazivanja, oni koji imaju fleksibilniju politiku su to manje osjetili i obrnuto - oni koji to nemaju, osjete više+ono što je logično i ljudski očekivati je da ljudi malo pričekaju s bookingom, rekao je Veljko Ostović, direktor Hrvatske udruge turizma.

- Još će veći utjecaj imati kolateralni efekti svega toga: Od poskupljenja energenata, inflacije, moguće izbjegličke krize, do mnogih drugih komplikacija koje bi mogle utjecati na tijek turističke godine, rekao je Denis Ivošević, direktor TZ-a Istarske županije.

U agencijama se pribojavaju i aktivnosti konkurentskih zemalja koje su imale velik udio ruskih gostiju.

- Jedna Turska koja je imala 7 milijuna ruskih turista, a neće imati niti jednoga, da će morati jako se dobro potruditi da ih nadoknadi, a gdje će ih nadoknaditi nego u istom bazenu iz kojeg mi očekujemo goste, rekao je Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija, HGK.

Ipak, svi kažu da panike još nema, ali budno prate situaciju na istoku.

- Mi moramo sačekati da se nešto dogodi u bilo kojem smjeru, krenuti dalje s promotivnim aktivnostima i pripremati sezonu kao da će biti u redu, dodao je Ostojić.

A iskustva u brzoj prilagodbi imaju, što se pokazalo u protekle dvije pandemijske godine, kada su od turizma izvukli najviše što se moglo.

Dubrovnik je Rusima i Ukrajincima jedno od naših omiljenijih turističkih odredišta. Statistički, ondje su češći gosti nego u drugim dijelovima Hrvatske. Morana Baričević javila je za središnji Dnevnik HTV-a kako je u ovim trenucima vrlo teško govoriti o turističkoj sezoni, jer se ništa ne može predvidjeti.

- Prošle godine su ruski gosti ostvarili 2,5% turističkog prometa, a ukrajinski 1,5%. Jednaki je postotak u dolascima u dubrovačkoj zračnoj luci. Za ovu sezonu je bio dogovoren direktan let Dubrovnik-Kijev, kao i 3 direktna leta s Moskvom. Sve je izvjesnije da od toga neće biti ništa, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!