11:01 / 12.02.2021.

Autor: Studio 4/I.Z./HRT

Jurčić komentirao prognoze rasta za hrvatsko gospodarstvo

default error photo

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Ljubo Jurčić komentirao je u emisiji "Studio 4" prognoze Europske komisije za hrvatsko gospodarstvo. Naglasio kako bi pad bio i veći da Vlada nije donijela mjere za očuvanje gospodarstva. Dodao je kako će mjere trebati produžiti do ljeta ove godine, ali i da hrvatska politika treba biti poučena ovakvom situacijom. 

Jurčić: Hrvatska politika uništila je proizvodno gospodarstvo

- Vidjeli smo slabosti hrvatskog gospodarstva. Mi smo najviše pali u Europi, jedino možda više od nas su pali Grčka i Španjolska koje su bile u krizi i prije. Zemlje koje su bile slične nama, pale su u prosjeku pet ili šest posto, a mi smo pali devet, rekao je Jurčić.

Naglasio je da razlog u tome vidi strukturu hrvatskog gospodarstva. Istaknuo je kako primjerice Srbija ima dobru industrijsku strukturu, te dobre međunarodne investicije, pa će oni pasti samo za dva posto.

- Hrvatska je proizvodno gospodarstvo uništila, a politika je linijom manjeg otpora, dopustila da dobro živimo i zarađujemo od turizma. U turizmu dobijemo dovoljno deviza da nismo u blokadi što se tiče inozemaca, ali u turizmu je mala dodana vrijednost i mala plaća. Mi ne možemo naći radnike za naše turističke djelatnosti, jer su naši ljudi obrazovaniji i sposobniji i mogu zaraditi preko granice dva do tri puta veću plaću nego u Hrvatskoj, poručio je.

"S ovom krizom vratili smo se na 2005."

Profesor Jurčić je istaknuo kako je važno izgraditi dobru gospodarsku strukturu, ali da Hrvatska nema za to kormilo. Rekao je da se može očekivati da će u Hrvatskoj porasti izvoz i malo proizvodnja.

Poručio je kako se Hrvatska neće vratiti na brojeve iz 2019., a tek tada smo dostigli brojeve od 2008. prije krize.

- Mi smo se s ovom krizom vratili u 2005. godinu. Građani mogu očekivati stabilizaciju na vrlo niskom nivou i daljnje iseljavanje ljudi, naglasio je Jurčić.

Jurčić: Mjere su dobre, ali mogle su se bolje provoditi

Dodao je kako je i u ovoj krizi urušen i građevinski sektor.

- Veliki iznosi koji će se utrošiti u obnovu, pitanje je kojoj brzinom će se realizirati, kazao je.

Jurčić je istaknuo kako on smatra da su mjere u prosincu donijete prekasno, jer je virus kružio Hrvatskom, ali i da popuštanje mjera neće imati sada nekog značajnog ekonomskog učinka.

Profesor je kazao kako su mjere za poduzetnike dobre, ali smatra da su se mogle bolje provoditi.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!