Kako će se poskupljenja odraziti na sezonu?

14.06.2022.

16:50

Autor: Stana Živkušić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Poskupljenja i turistička sezona

Poskupljenja i turistička sezona

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Porast cijena na svim poljima posebno je pogodio otočane, pa su i u Korčuli obrtnici svoje poslovanje morali prilagoditi nedavnim poskupljenjima. Budući da su troškovi sve veći, upitno je kako će se odraziti na predstojeću turističku sezonu.


Nove cijene - nove mjere. Nedavna su poskupljenja uvelike utjecala na sve korčulanske obrtnike pa su svoje poslovanje morali prilagoditi novonastaloj situaciji. 

- Neki obrtnici su morali podignut svoje cijene, neki su morali otpustiti radnike, neki razmišljaju o tome. Sve su svemu teško je, poskupio je materijal, poskupilo je gorivo, sada i električna energija, a što je najgore ne znamo dokad će to tako i u kojoj mjeri, ističe predsjednik Odbora Udruženja obrtnika Korčula-Lastovo Mihovil Depolo

Većina je obrtnika, sukladno porastu troškova, promijenila i svoje cijenovnike. Pa su cijene, da bi poslovanje opstalo, gotovo svugdje veće.

- Mi smo sladoled bili primorani dignuti- kuglu sladoleda s 12 kuna na 15, Možda je to simbolično te tri kune ali nama puno znači jer eto primjer meni litra mlijeka za sladoled, ja je ne mogu više naći ispod 9 kn, ističe slastičarka Jagoda Milina

- Mi smo poskupili isto malo, nismo puno, desetak kuna, toliko da pokrijemo ovo poskupljenje goriva jer je gorivo poskupilo 50% u odnosu na lani, kaže predsjednik Korčulanskih barkarijola Stipe Šeparović

No izgleda da su i turisti svjesni situacije pa im korčulanske cijene i nisu previsoke.

- Nije ekstremno skupo. Kao u našoj zemlji otprilike, u velikim središtima je uvijek malo skuplje, no nije preskupo za nas. U redu je, ističe Marius iz Litve. 

- Volim trgovine namirnica ovdje, mislim da su cijene fer, kao i kada jedemo vani, dodaje Jessica s Floride. 

- Slično je kao u nekim većim gradovima, jedino što kao eto po restoranima bi rekao da su možda cijene malo jače, ali recimo u trgovinama je tu negdje slično, manje-više, kaže Aleksandar iz Srbije. 

Prihvatljivo? 

- Prihvatljivo, da. 

Pandemija je iza nas, no uz nova poskupljenja, obrtnike čini se, čeka još jedna neizvjesna sezona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!