Kako otvoriti i voditi paušalni obrt, lakše uz aplikaciju

10.05.2022.

10:30

Autor: Stana Živkušić/HTV4

Jasna Gavrić

Jasna Gavrić

Foto: HTV / HRT

"Kako samostalno voditi samostalni obrt", najčešće je pitanje svih onih koji žele otvoriti ili su u samim počecima pokretanja vlastitog obrta. A malo više o svemu tome, rekla nam je savjetnica s područja računovodstva i poreza Jasna Gavrić.

- Paušalni obrt je za početak najjednostavniji način poslovanja. Predstavlja taj jedan jednostavni oblik paušalnog oporezivanja koji ne zahtjeva tako veliku knjigovodstvenu evidenciju pa je za početnike i najbolji način. Što znači da za potrebe obračune i plaćanja poreza na dohodak ne mora voditi sve poslovne knjige kao obrt koji porez plaća prema poslovnim knjigama već vodi samo knjigu prometa prema kojoj određuje svoj paušalni razred i plaća obaveze prema državi.

Što je sve potrebno za otvaranje, odnosno koji su uvjeti da bi se pokrenula takva vrsta obrta?

- Sam obrt kao obrt otvara se u uredu za gospodarstvo, zahtjeva svim zakonima o obrtu koji su jednaki za paušalni obrt kao i bilo koji drugi obrt. Što se tiče zakonske te postavke, nema razlike od bilo kojeg obrta. REZ Obrt kao obrt mora zadovoljavati sve uvjete zakona o obrtu da bi se registriralo. Ured za gospodarstvo županijerez Kod naše županije je taj koji će im dati odgovore za pojedinu vrstu djelatnosti i šta sve moraju zadovoljiti da bi ga otvorili.

O čemu treba najviše voditi računa pri otvaranju ili u početku da bi takav obrt opstao?

- Obrt je najmanji rizik za sami početak poslovanja. Svi koji počinju tek raditi im je preporuka struke da započnu rad u obrtu, iz razloga jer je obrt prilično jednostavan i jeftin za otvoriti i isto tako je jednostavan i jeftin za zatvoriti. Ono o čemu dalje trebaju povesti računa je da se jako posvete tom obrtu, da ne odustaju nakon prve godine rada, da se sami rezultati, povrat toga može očekivat možda u trećoj godini rada - kod jednog ozbiljnog rada.

Današnjim je obrtnicima možda čak malo i olakšano, što je to 'Puaš app'?

- 'Pauš ap' je aplikacija koja je izrađena za paušalne obrtnike, nalazi se na stranici županijskog centra za poduzetništvo besplatna je, dostupna svima. Tako da im ta aplikacija uvelike može pomoći u njihovom poslovanju iz razloga što im ispravno, zakonski, točno rješava te administracijske stvari i olakšava im poslovanje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!