13:26 / 14.01.2021.

Autor: Studio4/HRT/M.N.

Kako pomoći obrtnicima koji su ostali bez prostora?

-

-

Foto: - / -

državni tajnik u Ministarstvu rada Dragan Jelić gostovao je u emisiji Studio4 HTV-a.
- Sad je najbitnije pomoći poduzetnicima kratkoročno, da prežive i zadrže svoje djelatnike, rekao je u emisiji Studio4 HTV-a državni tajnik u Ministarstvu rada Dragan Jelić.

Ivana Paulin iz Udruženja obrtnika Sisak u emisiji je iznijela poteškoće s kojima su suočeni sisački obrtnici kojima je potres uništio radne prostore.

- Teško je pronaći radni prostor u Sisku obrtnicima koji su morali napustiti svoje prostore nakon potresa, rekla je Ivana Paulin. Jako je teško dobiti odobrenja i građevinske dozvole. Građevinska dozvola i dozvola za uređenje čekaju se po dvije godine, a u poduzetništvu je to dugo razdoblje jer se cjelokupno tržište promijeni u tom razdoblju, kaže sisačka obrtnica koja je u potresu ostala bez radnog prostora u središtu grada. Sisak je stari grad i puno je prostora pod zaštitom, iznijela je problem pronalaska prostora za rad.

Državni tajnik Dragan Jelić rekao je kako je prije tjedan dana izmijenjena mjera za očuvanje radnih mjesta i uvedena klauzula po kojoj svi kojima je  poslovni prostor uništen ili im je uništena oprema ili im radnici ne mogu dolaziti na posao - imaju pravo u prvom i drugom mjesecu na pokriće plaća od 4 000 kuna plus doprinosi po zaposlenom.

"Trebaju se javiti HZZ-u putem aplikacije, treba samo izjava da je to tako kako je i nema nikakve dodatne papirologije", rekao je državni tajnik. Za tjedan do dva najavio je interventni natječaj Ministarstva gospodarstva za nepovratne potpore baš za male obrtnike i poduzetnike kojima su stradali prostori, a moći će dobiti novac za pokriće dijela štete koju su imali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!