Kako smanjiti potrošnju električne energije klima uređaja?

28.06.2022.

20:23

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Kako smanjiti potrošnju električne energije klima uređaja?

Kako smanjiti potrošnju električne energije klima uređaja?

Foto: Dnevnik / HRT

U vrijeme kada je kućanstvima cijena struje u prosjeku porasla za deset posto, a poduzetnici kilovat sat plaćaju tri puta skuplje - štednja električne energije itekako nam je na umu. No, pri ekstremnim se vrućinama spas često traži u dobro rashlađenim prostorima. Upravo klima-uređaji poprilično podižu iznose na računima hrvatskih građana. 

Klima uređaji opteretit će i ovako skromne budžete

HRT-ova novinarka Karmen Šore kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a kako su do prošle godine građanima liječnici savjetovali da povećaju temperaturu na klima uređajima, a danas nam to trebaju reći energetski stručnjaci.

Klima uređaji će prilično opteretiti i ovako skromne budžete. Stručnjak za tržište električne energije Nenad Kurtović istaknuo je da će klima uređaji opteretiti budžete tim više ako je temperatura u klima uređajima manja i ako se koriste više sati.

- Ako se temperatura postavi na 25 ili na 26 stupnjeva i tako pet ili šest sati u danu, onda je to trošak oko pet ili šest kuna u kućanstvima po danu. Kod poduzetnika je to puta tri, jer postoji ogromna razlika u cijeni, poručio je Kurtović.

"Neka se temperatura ne spušta na 20 ili 21 stupanj"

Za klima uređaj osnovno je pravilo da se temperatura ne spušta na 20 ili 21 stupanj.

- U toj varijanti bi trošak od pet ili šest kuna, porastao na petnaest do dvadeset kuna u danu, rekao je.

Kada klima uređaj radi trebaju biti zatvoreni prozori i vrata. Uređaji koje ima svako kućanstvo, prijemnici, štednjaci, pogotovo oni na struju, hladnjaci, računala, također zagrijavaju prostorije u stanu.

- Tako da sve to treba ublažiti, a klima uređaje treba prilagoditi najboljem optimalnom rješenju, kazao je stručnjak za tržište električne energije.

Od 1. srpnja poskupljenje od 23 posto

Građani, a pogotovo poduzetnici strepe od idućeg obračunskog razdoblja. Može li se već sada predvidjeti što čeka hrvatske građane i poduzetnike?

- Nažalost, svi smjerovi idu u lošu stranu. Kućanstva su dobro prošla, jer su zaštićena do 1. listopada. Što se tiče poduzetnika njima je cijena tri puta skuplja. I bojim se da će još rasti. Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) je već za jednu grupu potrošača donijela odluku da od 1. srpnja ide 23 posto gore, naglasio je Kurtović. 

Znači, daljinske upravljače od klima uređaja u ruke i temperature neke ne idu ispod 26 stupnjeva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!