Kako spriječiti kolaps otkupa mlijeka u Lici

09.05.2022.

19:41

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zacchio / Shutterstock

Gotovo dvjesto ličkih proizvođača mlijeka ostalo je bez glavnog otkupljivača. Nagomilani problemi u riječkom PIK-u doveli su do zatvaranja te 75 godina stare mljekare koja je uzimala mlijeko od ličkih i istarskih proizvođača. Potpuni kolaps otkupa mlijeka u Lici ipak bi mogao biti spriječen jer bi ga mogla preuzeti varaždinska Vindija.

Lički su se stočari ponovno uvjerili da proizvoditi mlijeko u našoj zemlji znači plesati na rubu. Nikako na zelenu granu s otkupnom cijenom, a sada strepe i za sam otkup.

- Držati tri krave donedavno se isplatilo, jer je mlijeko bilo cijenjeno. Sad je ovo podcjenjeno do kraja i ako ovako bude - ostat će sve pusto. Nema više mladih, odlaze od kuće, kaže Ivan Butorac iz Klanca.

Ličko mljekarstvo unatoč najboljoj sirovini spalo je na najniže grane.

- Evidentan je trend smanjenja proizvodnje mlijeka unazad nekoliko godina. Prije šest godina imali smo oko 6 milijuna litara godišnje u županiji, a danas imamo oko 3,5 milijuna, potvrdila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ličko senjske županije Ana Rukavina Stilinović.

Gorak okus nesigurnosti i neisplativosti

Kaže pročelnica kako se nada da će Vindija uskoro zamijeniti PIK, no mljekarima u ustima ostaje gorak okus nesigurnosti i neisplativosti. Za litru bijelog zlata dobiju samo 2 kune i 20 lipa.

- Ta cijena je na papiru takva, ali treba dodati i odbijanje na kakvoću. Križevci određuju na kraju i tako to bude na kraju daleko druga cijena, tvrdi Ilija Štula iz Hrvatskog Polja.

Otkupna cijena mlijeka, uz sve veće troškove, ličke je stočare dovela do neodrživosti. Država i županija subvencijom će ublažiti samo velike troškove prikupljanja mlijeka po selima. Godišnji iznos bit će oko milijun kuna za proizvođače mlijeka, najavljuje župan ličko senjski Ernest Petry.

Na kraju, pitaju se lički stočari, kakav je to sustav koji subvencionira držanje magaraca ili pak konja, a njihovu litru proizvedenog mlijeka ne, nego ga rađe uvozi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!