Mljekari: Uvozno mlijeko prodaje se kao hrvatsko

09.04.2021.

17:20

Autor: Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Lažne oznake na mlijeku

Lažne oznake na mlijeku

Foto: HTV / HRT

Iz Hrvatske poljoprivredne komore upozoravaju da se u nekim trgovačkim lancima uvozno mlijeko prodaje kao hrvatsko. I time obmanjuje javnost. Posljednjih godina drastično je smanjen broj domaćih proizvođača, a mukotrpno rade kako bi postigli europsku kakvoću mlijeka.

Na jednom takvom pakiranju trajnog mlijeka istaknuto je da je zemlja podrijetla Hrvatska, a zatim piše kako mlijeko potječe iz Europske unije. Tu je i natpis "hrvatski proizvod" te crveni kvadratići u srcu.

- Imamo u nekoliko dana opet raznorazne pozive u pomoć mljekara koji kaže da se označavaju s nekim srčekima, piše iz Hrvatske, a zapravo ako detaljno sitno pročitate na deklaraciji piše made in EU, objašnjava Mladen Jakopović.

Kako doznajemo, zbog sive zone zasad je dopušteno da na proizvodu poput mlijeka koje je obrađeno u Hrvatskoj piše da je domaće, iako je sirovina iz neke druge zemlje. No za naše mljekare to je nedopustivo.

- Tu se radi o obmanjivanju javnosti i kupaca u trgovačkim centrima jer to milijeko dolazi izvana, a stavlja se znakovlje hrvatske poput šahovnice, poput kockica i to hrvatski proizvođači kao takvo vide. Jedini pravi znak za mlijeka s hrvatskih farmi je crveni znak s oznakom: mlijeko s hrvatskih farmi i on se kao takav kontrolira i strogo se provode ti propisi, ističe predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar.

I Marijana Hartmana razljutilo je takvo obilježavanje mlijeka, posebno zbog toga što zna koliko je detaljna kontrola na našim farmama.

- Svaki dan vozač prije nego mlijeko pumpa uzima uzorak. 3,4 puta mjesečno uzima se uzorak za nezavisni državni laboratorij u Križevačkoj Poljani. Nama je to kao prizvođačima nezamislivo zato jer znamo da hrvatski kupac koji kupuje mlijeko od firme za koju mi proizvodimo mlijeko kupuje kvalitetnu i kontroliranu robu, smatra Marijan Hartman iz mjesta Sveti Ivan Žabno.

Nova europska strategija "Od polja do stola" trebala bi donijeti više reda na tržištu hrane - odakle dolazi sirovina, gdje je prerađena, a gdje pakirana. Hrvatska poljoprivredna komora traži pojačane kontrole inspekcije. Usto, zbog koronakrize neke se zemlje žele pošto-poto riješiti viška mlijeka, i to po niskim cijenama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!