Kakva će biti turistička sezona?

12.04.2021.

20:01

Autor: Ivica Đuzel/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Turistička neizvjesnost

Turistička neizvjesnost

Foto: Ivica Đuzel / HRT

Zbog pogoršanog epidemiološkog stanja Hrvatska je završila na popisu visokorizičnih zemalja. Ipak, u splitskoj zračnoj luci prošloga vikenda nije bilo otkazanih letova.


Galerija
Turistička neizvjesnost, Foto: Ivica Đuzel/HRT
Turistička neizvjesnost, Foto: Ivica Đuzel/HRTTuristička neizvjesnost, Foto: Ivica Đuzel/HRTTuristička neizvjesnost, Foto: Ivica Đuzel/HRT

Nakon zimske stanke u splitsku zračnu luku letom iz Amsterdama vratio se i KLM. Prošloga vikenda u Resnik je sletjelo i odande poletjelo dvadesetak aviona s 1700 putnika. Leti i Lufthansa, iako je Hrvatska postala visokorizična pa povratnici već na ulasku u Njemačku moraju pokazati negativan test koji nije stariji od 48 sati. Dosad su se putnici mogli testirati i nakon povratka u Njemačku. Britanci, koji su najavljivali putovanja od sredine svibnja, sada pomiču termine za kraj lipnja.

- Englezi su planirali 17. svibnja dopustiti turistička putovanja, ali evo, turoperatori i ostali nemaju velik broj rezervacija da bi to bilo isplativo, tako da su sve odgodili do 24. lipnja, rekao je hotelijer Domagoj Tomasović.


Iako ugledni časopisi redovito svrstavaju Hrvatsku među poželjna odredišta, ovoga se ljeta zbog lošeg epidemiološkog stanja u Hrvatskoj, kao i u drugim europskim zemljama odgađa početak sezone putovanja.

- Nije Britanija jedina koja je u ovom trenutku kompletno zatvorena i koja šalje poruku svojim građanima - ne želimo da idete ikamo, želimo da ozdravite kao nacija, da se cijepite i to ne mora biti nužno loše za nas, govori Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

Velika Britanija trenutačno kudikamo bolje stoji od Hrvatske kada je riječ o procijepljenosti, no 70-ak tisuća djelatnika u turističkom sektoru moglo bi se cijepiti već za mjesec dana. Cilj je potkraj svibnja biti u zelenome.

- U slučaju da to nije moguće i da ne bude tako u sezoni, trebat će razni testovi te bi bilo dobro da se gostima sufinancira dio testova i bilo bi dobro da turističke zajednice u suradnji s HZJZ-om, naprave punktove za testiranje, naglašava Tomasović. 

Nova cijena PCR testa je 500 kuna, brzi antigenski je 150 kn, a prijevod na engleski 125 kuna. Za četveročlanu obitelj velik je to izdatak tako da je Ministarstvo turizma u suradnji s HZJZ-om već osiguralo 20-ak milijuna kuna za sufinanciranje testiranja turista, naravno ne budemo li do tada u zelenome.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!