Kakva maslinova ulja kupujemo u trgovinama?

11.07.2022.

07:01

Autor: Hrvoje Gunjača/Plodovi zemlje/M.Š./HRT

Kakvo je maslinovo ulje u trgovinama?

Kakvo je maslinovo ulje u trgovinama?

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Mišljenje smo potražili od profesionalnih kušača. Jer - iako kemijske analize većine ulja pokazuju zadovoljavajuće rezultate - naime, više-manje ne odstupaju od propisanih standarda - osjetila ljudi koji procjenjuju kakvoću maslinovih ulja govore sasvim nešto drugo.

Postupak ispitivanja maslinova ulja počinje - u laboratoriju.

- Te kemijske analize nam govore da li je došlo do oštećenja ploda pri samoj berbi ili je neki nametnik oštetio plod. To su slobodne masne kiseline. A peroksidni broj nam pokazuje da li je ulje skladišteno na pravilan način, ističe voditeljica laboratorija za kemijsku analizu hrane Nina Vuletin

No čak ako laboratorijskom analizom uzorci zadovolje postavljene kriterije, konačnu "presudu" - je li neko maslinovo ulje doista ekstra djevičansko, dat će istančana nepca profesionalnih kušača.

- Pozitivne osobine su voćnost, gorčina i pikantnost maslinovog ulja. I tu mogu biti mane maslinovog ulja užeglost, octikavost, pljesnivost, upaljenost, talog i još puno njih, kaže voditelj panela kušača maslinova ulja udruge OLEA iz Šibenika, Damir Buntić

Samo ulja s pozitivnim svojstvima i bez ijedne mane mogu biti - ekstra djevičanska. A službena statistika otkriva: više od polovine analiziranih uzoraka ekstra djevičanskog maslinova ulja iz naših trgovina - nosi lažnu oznaku. 

- Rezultati analize 25 uzoraka maslinovog ulja pokazali su da je 13 uzoraka bilo nesukladno, i to: 12 na senzorsko ispitivanje, a jedan na parametar kvalitete i senzorsko ispitivanje. Države iz kojih potječe nesukladno maslinovo ulje su sljedeće: Italija - pet nesukladnih uzoraka, Španjolska - sedam i Hrvatska - jedan nesukladan uzorak, stoji među ostalim u odgovoru Državnog inspektorata. 

Sva sporna ulja povučena su iz prodaje, a protiv odgovornih pokrenuti su prekršajni postupci. Kušači tvrde - stvarno je stanje na policama trgovina još poraznije. 

- Mi kao senzorni analitičari, kad kušamo maslinova ulja, možemo reći da sigurno 90 posto maslinovih ulja iz uvoza ne udovoljava ekstradjevičanskoj kvaliteti. Ovo su uzorci ekstra djevičanskih maslinovih ulja iz naših trgovina, uvezenih iz drugih zemalja Europske unije. Odgovaraju li deklariranom - pokazat će analiza u laboratoriju, ističe Buntić. 

Na kemijskoj analizi dobili su prolaznu ocjenu.

- U granicama u kojima može biti ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje, dodaje Nina Vuletin. 

No senzorska analiza razotkriva - ekstra djevičansko, kako je deklarirano - zasigurno nije.

- Blagodati hladno prešanog ekstra djevičanskog maslinovog ulja su polifenoli. To su kemijski spojevi koji daju gorkast okus. Ti korisni polifenoli tu više nisu. ali nije ulje ni štetno. Dakle, nije otrovno za ljudski organizam. Tako, dobit ćemo samo kalorije, kaže Vuletin.

- S punim pravom i s obzirom na statistiku, reći ću da hrvatska ulja ne pokazuju ni blizu tako loše rezultate, bez želje da upirem prstom u neka druga. Ali ću naglasiti kvalitetu i savjest hrvatskih poljoprivrednih proizvođača u sektoru maslinovog ulja, poručuje ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Žale se domaći proizvođači i kušači na previše fleksibilne kriterije za prodaju ulja kao ekstra djevičanskog.

- Mi kad ocjenjujemo maslinova ulja, sve ono što je kod slobodnih masnih kiselina iznad 0,3 - mi već nalazimo manu. Isto tako, sve ono što je iznad 10 kod peroksida - mi nalazimo manu. Dok recimo u svijetu, po zakonu je gornja granica za ekstra djevičanska maslinova ulja 0,8 slobodnih masnih kiselina, a 20 za perokside. Zbog čega je tako velika razlika napravljena, morali bi se upitati, dodaje voditelj panela kušača maslinova ulja udruge OLEA Damir Buntić.

Još je upitniji, smatraju, odnos veleprodajnih cijena na burzi ulja u Španjolskoj: 3 eura i 39 centa, odnosno oko 25 kuna za kilogram ekstra djevičanskog maslinova ulja. I 3 eura i 17 centa - za kilogram ulja koje nije za ljudsku upotrebu.

- Razlika je znači samo 0,22 eurocenta - što je 1,65 kuna. Postavljam pitanje: koja je to kvaliteta ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ako je ono od nejestivog maslinovog ulja skuplje samo 1 kunu i 65 lipa, kaže Buntić.

Odgovor vidi - u isplativosti trgovine maslinovim uljem.

- U svakom slučaju jako velik biznis u Europi. I jedno vrijeme se govorilo da je čak trgovina i patvorenje maslinovih ulja jedan od najboljih biznisa, odmah iza trgovine drogom, dodaje.

Kako odabrati ulje, a ne pogriješiti? Boja, kažu stručnjaci, ništa ne otkriva.

- Mi smo iz Belgije. I dosad ništa nismo znali o maslinovu ulju, ističe Eddy Segers.

- Nikad nisam mirisala maslinovo ulje. Sad sam i to naučila, kaže Nancy Melis.

- Znači, morate ga malo uvući, da dobije korijen jezika. Evo osjeti se gorčina, pikantnost, kaže vlasnik uljare i kušaonice maslinova ulja Ante Duvnjak.

Kad smo već odabrali pravo ekstra djevičansko ulje, važno ga je dobro i čuvati.

- Mora ga staviti gdje je temperatura otprilike stalna i gdje je mrak. Ako nije mrak, pokrijete ga nekom dekom i onda će biti u mraku. Eto, to je najvažnije kako sačuvati ulje. A boca koja se otvori - ona će se potrošiti za 15-20, mjesec dana i nećete primijetiti mana, dodaje Duvnjak.

Tek kad otvori bocu, kupac zna što je platio. Jer deklaracija, na žalost, nije jamstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!