10:48 / 26.07.2019.

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/I.H./HRT

Kakve porezne izmjene nas očekuju?

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od 1. siječnja iduće godine trebala bi se sniziti i opća stopa PDV-a s 25 na 24%, što će državnu blagajnu koštati oko 2 milijarde kuna.
Uskoro bi u Banskim dvorima trebao biti predstavljen četvrti dio velike porezne reforme. Prema najavama najveću korist trebali bi imati mladi s prosječnim i višim plaćama, ali moguće i ugostitelji, kojima bi PDV na hranu u idućoj godini mogao iznositi 13%.

Prema najavama, ukida se porez na dohodak mladima, onima do 25 godina u potpunosti, dok bi se 50% smanjio onima od 25 do 30 godina. Procjenjuje se da će mjerama biti obuhvaćeno oko 370.000 zaposlenih a rasterećenje bi iznosilo oko 600 milijuna kuna.

- Znam jako dobro da što god predstavio, prvo će, naravno u pravilu doći kritike. I onda ćemo o njima između ostalog razgovarati i ja se mogu složiti da ako nešto posložnjavamo u poreznom sustavu, to mora imati neko jako uporište, a sad to ćemo vidjeti ima li ili nema, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Očekuje se da će od PDV-a biti rasterećeni izdaci za topli obrok, prijevoz, vrtić. Trebao bi se smanjiti i porez na dobit s 20 na 12% za tvrtke koje imaju godišnji prihod manji od 7,5 milijuna kuna. Premijer, kaže, reformom se rasterećuje gospodarstvo i pomaže mladima.

- Onima koji su tek iz obrazovnog sustava ušli na tržište rada,  da im se smanji najviše moguće porezna presija, a s druge strane što se tiče ukupnog rasta gospodarstva i povećanja plaća to nijedna Vlada ne može učiniti preko noći, rekao je premijer Andrej Plenković.

Nakon burnog i dugotrajnog sastanka predsjedništva HDZ-a, neslužbeno, trebalo bi doći i do bitnog fiskalnog rasterećenja u ugostiteljstvu. Od prvog siječnja iduće godine stopa PDV-a na hranu u ugostiteljstvu, prema najavama, trebala bi biti 13%. Iznimno je to važno, kaže ministar turizma Gari Capelli, za konkurentnost cijelog sektora.

- U ovoj tržišnoj utakmici, gdje se praktički vraćamo u onu igru kakva je nekad i bila, prava turistička što ja najviše i volim, gdje onda će detalji odlučivati, a između ostalog sigurno je da su detalji konkurentnost na tržištu, a to znači stvaranje uvjeta sličnih drugim konkurentnim zemljama, rekao je Capelli.

Od 1. siječnja iduće godine trebala bi se sniziti i opća stopa PDV-a s 25 na 24%, što će državnu blagajnu koštati oko 2 milijarde kuna.
Ilustracija (foto: pixabay)

Ilustracija (foto: pixabay)

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!