Cijene namirnica rastu: "Teško je stavljati teret isključivo na leđa trgovaca"

06.10.2022.

08:25

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/T.D.

Cijene namirnica stalno rastu

Cijene namirnica stalno rastu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svjedoci smo poskupljenja gotovo svega, skoro svaki dan iznenadimo se nekoj novoj, osjetno višoj cijeni običnih namirnica. Predsjednik udruženja trgovine pri HGK Ivica Katavić gostovao je u emisiji HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska" te komentirao rast cijena namirnica. 

Ove smo godine zabilježili najvišu stopu inflacije otkad Državni zavod za statistiku vodi te podatke, a ponajviše je to posljedica rasta cijena goriva i hrane. Međutim, i kad padne cijena goriva na tržištu, potrošačima u trgovinama cijene namirnica ostaju jednake. Trgovine imaju svoje marže koje su iste kao što su bile prije godinu dana. Dogodilo se nešto u opskrbnim lancima gdje su cijene, odnosno cjenovni ulazi artikala, znatno porasle.


Ivica Katavić smatra da cijene goriva spadaju u manje stavke kad su u pitanju poskupljenja.

- Iako se očekivalo da će biti znatno većih poskupljenja, Vlada je ušla u politiku cijena, i to se stabiliziralo. Hrvatska je malo tržište, malo je trgovaca koji mogu ući u stranu tvornicu i zakupiti količine za koje bi ta tvornica bila zainteresirana isporučiti. Većina proizvoda koji se rade u uvozu, rade preko distributera i posrednika. Svi zaračunavaju marže, imaju zaposlene, skladišta gdje su dodatni troškovi. Kad ta roba dođe na naše tržište, hrvatski distributeri, kad isporuče trgovcima, to su cijene koje se bitno razlikuju od onih koje su u EU, rekao je. 

Troškovi energenata

Istaknuo je da kompanije ranije nisu uračunale u svoje cijene troškove energenata za koje se tek očekuje da će porasti, a to su struja i plin.

- Nadam se da tome polako dolazi kraj. Primjetno je da u rujnu nije bilo toliko poskupljenja. To je bilo vrijeme kad su se i naši proizvođači pripremali za rast cijena energenata i to ukalkulirali u svoje cijene i isporučili na tržište. Sad ćemo polako imati normalniju situaciju, iako rast cijena energenata tek dolazi, rekao je Katavić.

"Teško je stavljati teret isključivo na leđa trgovaca"

Naglasio je da zarade trgovaca padaju.

- Teško je stavljati teret isključivo na leđa trgovaca. Na dnevnoj bazi smo dobivali nove cjenike koje moramo ispoštovati. Trgovina po zakonu ne može ići ispod nabavnih cijena. Neka marža se mora gore staviti. Svjestan sam situacije, ali nadam se da će se situacija poboljšati, rekao je.

Mišljenja je da su ljudi u Hrvatskoj svjesni rata u Ukrajini i da to ima posljedice na cijene u Hrvatskoj. Poručio je kupcima da gledaju i kupuju robu tamo gdje je jeftinije i da kazne one za koje smatraju da su preskupi, da neopravdano dižu cijene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!