09:38 / 21.05.2019.

Autor: M.Š./HRT/Hina

Kinezi vide potencijal u 3. maju, menadžeri odlučuju

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kinesko izaslanstvo jučer je bilo u Brodarskom institutu.
Završio je sastanak ministra Horvata s kineskim izaslanstvom vezano uz brodogradilišta. Trajao je oko sat vremena.


Ključne poruke ministra Darka Horvata su da postoji moguća te izgledna suradnja s Brodarskim institutom. Ljudi iz tvrtke China Shipbuilding Industry Corporation, a koji su bili u Trećem maju, zadovoljni su onime što riječko brodogradilište može ponuditi.

- U Trećem maju danas je bila inženjerska, tehnička razina iz kineske tvrtke koja će dati zeleno svjetlo za suradnju s Trećim majem, no o tome će u konačnici ipak odlučivati menadžment, izvještava naš reporter Mladen Sirovica.  

Poruke od strane Vlade su takve da su dugovi iz Uljanika i Trećeg maja stvar prošlosti, ne očekuje se da te dugove sanira kineska tvrtka i sva buduća suradnja će se bazirati na budućim projektima.

Sastanak u Trećem maju

S predstavnicima kineskog China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) održani su otvoreni inženjerski razgovori, ocijenio je u utorak direktor 3. maja Edi Kučan

Inače, Edi Kučan je, kao još oko 200 bivših trećemajaca zaposlenih u Uljanikovim tvrtkama koje su otišle u stečaj, a radili su na riječkom lokalitetu, potpisao raskid ugovora o radu i sada je na otkaznom roku.


Dijele se otkazi

Šezdeset radnika iz prodaje, nabave i tehničkog odjela 3. maja u utorak je dobilo otkaze. Sindikalci apeliraju i na Trgovački sud da se hitno formira prijevremeno vjerovničko vijeće kako bi se spriječili daljnji otkazi kao u slučaju tvtrke Gredelj. Juraj Šoljić, predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. Maja, rekao je da u Hrvatskoj postoji presedan.

- Gredelj je za samo jedan dan dobio privremeno vjerovničko vijeće. Ni jedan radnik nije otpušten, osim onih koji su željeli otići, i on je nastavio svoju djelatnost normalno raditi.


Nakon što su u ponedjeljak 174 radnika Uljanik Brodogradilišta dobila odluku o otkazu ugovora o radu, ta procedura, za koju se znalo da neizbježno slijedi nakon otvaranja stečaja, odvijala se i u utorak kada je još dvjestotinjak radnika dobilo otkaz ugovora, među kojima i predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

- Nakon 32 godine provedene u pulskom Uljaniku, danas sam dobio otkaz ugovora o radu i slobodan sam čovjek. Dio radnika ne zna što im je sada činiti i upravo iz tog razloga žao mi je što jučer nismo organizirali veliki radnički skup kako bi radnici dobili upute kako dalje, kazao je za Hinu Cerovac dodavši kako će do kraja tjedna gotovo svih 1118 radnika Uljanik Brodogradilišta dobiti otkaz ugovora o radu.

- Sve je to tužno, no bili smo svjesni kako cijela ova priča oko Uljanika ne može nikako završiti dobro. No mislim da su radnici tek jučer i danas shvatili da stvarno nema dalje i da je ovo definitivni kraj, poručio je Cerovac.

Luksemburški naručitelj otkazao ugovor o gradnji ro-ro broda

Pulski Uljanik izvijestio je u utorak putem Zagrebačke burze da je zbog otvaranja stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. i time nemogućnosti isporuke broda, luksemburški naručitelj CLdN jednostrano raskinuo ugovor o izgradnji ro-ro broda.

Inače, Uljanik je ugovore o gradnji po sistemu 2+2+2 broda za luksemburškog naručitelja CLdN roro S.A. (Cobelfret) potpisao sredinom ožujka 2016. godine.

Vlada je za novogradnju 532 izdala državna jamstva u ukupnom iznosu od 162,35 milijuna kuna (u 2016. godine jamstvo za avans u iznosu od 68,7 milijuna kuna, a u 2017. godini jamstvo za kredit u iznosu od 93,65 milijuna kuna).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!