Klikom miša do otvaranja tvrtke i građevinske dozvole

26.04.2019.

07:02

Autor: HRT

default error photo
U Vodicama se održava 23. nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu.
U Vodicama se održava 23. nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu. Prisutni su sudjelovati na dva panela - "Pitaj vladu" i "Kako i zašto poslovati u Hrvatskoj". Istaknut je i projekt "Start" koji počinje ove jeseni i u okviru kojeg će biti omogućeno otvaranje tvrtki "jednim klikom miša". Tako će se zaobići silna birokracija za koju se često govori da je kočnica razvoja investicija.

Birokracija će se zaobići i kada je riječ o dobivanju građevinskih dozvola. Naime, i nju ćemo ubuduće dobivati jednim klikom miša. Inače, za gradnju jedne kuće bilo nam je potrebno čak 50 kilograma papira. Poruka današnjeg skupa je da je Hrvatska zemlja koja je otvorena investicijama te da mora raditi na dobivanju novca iz fondova EU jer je čak 80 posto javnih investicija financirano europskim novcem. Poruka savjeta je i da je pred nama veliki investicijski ciklus.

Pitaj Vladu

Poduzetnike je na panelu "Pitaj vladu" najviše zanimalo na koji im način država može olakšati poslovanje. Na njihova pitanja odgovaralo je šestero ministara, glavni državni inspektor i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ministar Uprave Lovro Kuščević odgovorio je na kritike da su zaposlenici javne uprave neučinkoviti te izvijestio da se radi na zakonu o plaćama u javnim službama, koji bi trebao donijeti jasniji sustav ocjenjivanja. Rekao je i da je Ministarstvo uprave osiguralo 20 milijuna kuna i angažiralo stručnjake za izradu studije funkcionalnosti javne uprave.

Učinkovito upravljanje ljudskim resursima radi jačanja kapaciteta županija i lokalne samouprave, jedna je od mjera koju je istaknula ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. To bi po njezinom mišljenju trebalo pridonijeti boljem iskorištavanju sredstava iz EU-ovih fondova. Istaknula je da je Hrvatska 14,4 milijarde kuna "u plusu" otkad je ušla u EU.

Država ima udjele u oko 400 tvrtki, rekao je ministar državne imovine Goran Marić dodavši da je smanjen državni udjel u njih 80. Smatra da je Vladin interes ostati u svim ključnim trgovačkim društvima u kojima je većinski vlasnik, a riješiti se manjinskih udjela. Podsjetio je da je država lani prodala tri hotelska društva i zaradila 600 milijuna kuna, što je, kako je rekao, donijelo investicije od milijardu i pol kuna. Najveći projekti po njegovim riječima tek slijede.Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar odgovorio je na pitanje o kompliciranom ishođenju građevinskih dozvola kazavši da je u tijeku reforma koja donosi smanjenje cijena i pojednostavljenje procedura. Na snagu su, kako je rekao, stupile izmjene zakona kojima je broj procedura smanjen s 22 na 10 do 14.

Odgovarajući na pitanja o nedostatku radne snage, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar kazao je da Hrvatskoj više ne nedostaje kvalificirane radne snage već radne snage generalno.

- Svjesni smo situacije na tržištu rada, a u zadnje tri godine nezaposlenost stalno pada. U ovoj godini milijardu i pol kuna smo osigurali za mjere aktivnog zapošljavanja. Cilj nam je aktivacija domaće radne snage - rekao je Lončar.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić poduzetnicima je poručio kako je dobro što su inspekcije ujedinjene u sustav Državnog inspektorata.

- Model 'svaki tjedan inspektor jedan' zaboravite. To više neće biti tako. Postoje sankcije, ali u novi zakon smo donijeli da za lakše povrede neće biti sankcija. Dobit ćete naputak kako da ih odmah ili u kratkom roku otklonite -  kazao je Mikulić.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je istaknuo kako će zakonske izmjene omogućiti investicije u energetici. Hrvatska je po njegovim riječima energetskom strategijom koja je u završnoj fazi, dala do znanja da je otvorena za ulaganja u "zelenu" energiju.

Privlačenje investicija

U Vodicama su se okupili brojni poduzetnici. Ovogodišnje savjetovanje usmjereno je na strateško privlačenje investicija u privatnom sektoru s naglaskom na poticanje izvoza i razvoja industrije te tehnoloških inovacija.

Uz panel "Pitajte Vladu", održan je i panel "Kako i zašto (uspješno) poslovati u Hrvatskoj" na kojem poduzetnici predstavljaju svoja iskustva. Zanimljivo je bilo čuti nogometnog izbornika Zlatka Dalića, koji je govorio o sportu kao izvoznom proizvodu.

Horvat: Država prepoznala 'gaming' industriju

Popodne će na savjetu biti riječi i o 'gaming' industriji, jednoj od rastućih industrija u svijetu. Da je država ozbiljno shvatila tu industriju potvrdio je iz Vodica u razgovoru za HRT ministar gospodarstva Darko Horvat. Prihodi u tom segmentu došli su do otprilike 400 milijuna kuna, a ICT sektor 2017. uprihodovao je gotovo 30 milijardi kuna.

- Ne smije se zatvarati oči pred tim podacima - poručio je te dodao kako se proces transformacije zabave u biznis mora početi shvaćati ozbiljno.Ozbiljno ga svakako shvaća Andrej Ledenski, koji je postao poznat na gaming sceni kao tvorac igrice "Scum". Iako je igrica prije otprilike sedam mjeseci na tržište plasirana kao nedovršen proizvod, odnosno alfa verzija, trenutno broji preko milijun korisnika. Tijekom "životnog vijeka", u narednih godinu-dvije dana, igricu čija je glavna tema preživljavanje, Andrejev tim dorađivat će i unaprjeđivati u suradnji s igračima. Kako su došli na ideju? Vrlo jednostavno zapravo - istražili su tržište u potrazi za popularnim naslovima i shvatili da je ovaj žanr u zadnjih sedam-osam godina polučio veliki uspjeh. Više pročitajte ovdje.O brzorastućoj gaming industriji razgovarali smo i s Damirom Đurovićem, direktorom Reebot InfoGamera:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!