Paško Klisović o problematici kadrova, ekologiji i dugotrajnim koncesijama

06.11.2022.

20:04

Autor: I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Paško Klisović, predsjednik Udruženja nautičkog turizma i čarter grupacije pri HGK-u

Paško Klisović, predsjednik Udruženja nautičkog turizma i čarter grupacije pri HGK-u

Foto: HRT / HTV

Mjeseci iza nas još su jednom pokazali da je nautika najotporniji i najkonkurentniji oblik turizma. Prihodi dosad bili su najbolji, gotovo 20% više nego lani. Prostora za napredak, uz dobro odabrana ulaganja, svakako ima. O tome je u Dnevniku HTV-a govorio Paško Klisović, predsjednik Udruženja nautičkog turizma i čarter grupacije pri HGK-u.

I ove godine, a i dvije prethodne, puno toga smo odradili dobro, kaže Klisović i dodaje da je već potrebno pripremati se za sljedeću sezonu, a naglasak je stavio na problem s kadrovima. 

- Imamo problem povremenog zapošljavanja. Charteru treba radna snaga od 8 ujutro do popodne u 18 sati, isključivo subotom. Sadašnja rješenja nisu dovoljna. Mislim da u vezi s tim moramo i možemo napraviti puno. Naši su prijedlozi išli u smjeru vaučera ili markica kojima bi se ti ljudi regulirali dugoročno, da bi to sve skupa ostalo kako je. Trebamo složiti jedan okvir, smjernice kroz Zakon o pomorskom dobru, strategiju razvoja turizma, ali ono o čemu se ne priča je studija vršnih kapaciteta za koju mislim da nam treba, naglasio je.

Iz ekološkog kuta 

Objasnio je zašto zagovara ograničenja daljnjeg rasta hrvatske charter flote.  

- Hrvatska charter flota čini manji dio brodova koji plove Jadranom pa nije sama po sebi problem, no s kolegama tražim već godinama studiju vršnih kapaciteta, i s ekološkog i s ekonomskog koja bi nam dala okvir da to kako radimo dugoročno ima smisla, ne narušava destinaciju ili joj daje prostor. Modela i prostora ima. Dok nemamo egzaktne brojke, ne možemo procijeniti što je previše, kazao je.

Dugotrajne koncesije kakve europska regulativa ne poznaje

Smatra da treba naći model, po kojem će investitori, koncesionari i u zadnjim godinama koncesije biti motivirani ulagati. 

- Formula se i dalje traži, nismo mi tu jedini. Mediteran cijeli. Možemo pogledati što je netko drugi napravio pa prilagoditi sebi, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!