Prihodi od nautičkog turizma nikad bolji

02.11.2022.

07:00

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Prihodi od nautičkog turizma nikad bolji

Prihodi od nautičkog turizma nikad bolji

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Uz lijepo vrijeme, izvrsna je ovo godina za naš nautički turizam. U prvih devet mjeseci, najveći lanac marina na Mediteranu, ACI, ostvario je prihode - najveće u četrdeset godina poslovanja. Njihov rast zabilježen je u svim marinama, a u odnosu na lani porasli su za gotovo trideset milijuna kuna. 

Pogled na ACI Marinu u Ičićima ne daje naslutiti da je kraj listopada. I dalje se plovi, gostiju ima. Bračni par iz Austrije stalan je gost Marine.

- Dugi niz godina dolazili smo na odmor u Opatiju, a prije četiri godine kupili smo brod i odlučili biti nautičari. Volimo ovo mjesto zbog položaja i blizine, kazali su Heinz i Andrea Hackner, gosti iz Austrije.

I dalje je popunjeno gotovo svih 286 vezova, plovila ima i na suhom vezu.

- ACI marina Opatija je vrlo uspješno odradila sezonu i mogu reći da je do 15. listopada marina bila popunjena do posljednjeg mjesta. Sad smo u fazi zimske pripreme, odnosno pojedini brodovi vade se na suho, tako da ćemo i njega popuniti s 30-35 plovila, istaknuo je direktor ACI marine Opatija Ivica Škec.

Mjeseci iza nas još su jednom pokazali da je nautika najotporniji i najkonkurentniji oblik turizma. Prihodi nikad bolji. U prvih devet mjeseci ostvareno je oko 195 milijuna kuna. 

Sedamnaest posto više nego lani.

- Povratak nautičara i povratak predsezone je učinilo glavninu ovog rasta prihoda. Sjeverne marine su radile bolje nego južne, južne još uvijek osjećaju posljedicu i prometne izoliranosti i udaljenost prije svega, tako da te marine još imaju prostora za rast i to očekujemo u narednom razdoblju, naglasio je predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić.

U sljedećem razdoblju, unatoč rastu troškova, primjerice, samo onaj električne energije veći je za oko 120 posto, ne odustaje se od ulaganja. Ključni je strateški projekt buduća marina u Rijeci.

- Dokumentacija je u izradi, početkom iduće godine lokacijska dozvola bit će u rukama, posljedično tome idemo u ishodovanje građevinske i odabir izvođača, te kreću radovi, dodao je Kristijan Pavić.

Bit će to najveća investicija u hrvatski nautički turizam ikada dosad, vrijedna više od 360 milijuna kuna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!