Koliko će plin poskupjeti i može li se štedjeti?

22.03.2022.

16:38

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Goran Babić

Goran Babić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Teško je reći kolika je mogućnost uštede u izazovnim vremenima kada, uza sva ostala poskupljenja, očekujemo i porast cijene plina. U svakom slučaju, potrošači trebaju biti informirani i razumjeti koliko će u idućem razdoblju poskupjeti plin i kojem opskrbljivaču pripadamo. Goran Babić, direktor Sektora za naftu i plin pri Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA), kazao je u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" da će za 80% kućanstava koja troše plin u okviru javne usluge plin poskupjeti 16%. 

- HERA je 7. ožujka donijela odluku o krajnjoj cijeni za razdoblje od 1. travnja ove godine, za idućih 12 mjeseci. Cijena plina je po odluci HERA-e 77% veća nego do sada, ponajprije zbog porasta troška nabave plina, kazao je Babić. 

Vlada je uvela mjere kako bi pomogla građanima i smanjila novu cijenu plina. Devetog ožujka donesen je prijedlog izmjene i dopune zakona o porezu na dodanu vrijednost i očekuje se da će od 1. travnja stupiti na snagu.

- Znači, stopa PDV-a na plin će biti smanjena s trenutnih 25 posto na 5 posto, za razdoblje od sljedećih 12 mjeseci. Nakon toga bi trebalo biti 13 posto. Odlukom u subvencioniranju dijela cijene plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo smanjit će se trošak u iznosu od 10 lipa po kWh, kao i za krajnje kupce kategorije poduzetništvo, u iznosu od 15 lipa po kWh, dodaje Babić. 

Uz 80 posto građana koji plin troše u okviru javne usluge, tu je i preostalih 20 posto onih koji su izabrali nekog drugog tržišnog opskrbljivača. Babić ističe kako se nove mjere Vlade odnose i na tržišne ugovore. Efekt smanjenja PDV-a i subvencije odnose se na sve krajnje kupce, istaknuo je. 

"O čemu ovisi cijena plina?"

Cijena plina nakon poskupljenja ovisit će o području na kojem se korisnik nalazi, kao i o opskrbljivaču. Važno je, kaže Babić, čitati ugovore, odredbe i uvjete ugovora, kao i cjenike koje su objavili opskrbljivači koji nude tržišne ugovore.

- Imamo slučajeva da se objavljuje ta komponenta cijene plina koja sadržava i sam trošak nabave plina, ali i neku opskrbnu maržu tog opskrbljivača. Dio koji nije iskazan u ovoj cijeni je dio za naknadu distribucije plina i fiksna naknada za opskrbu. Treba uzeti subvenciju pa iznos cijene plina umanjiti za 10 lipa, i onda tu tarifnu komponentu cijene pomnožiti s nekom svojom godišnjom potrošnjom plina, te na to nadodati fiksnu i distributivnu naknadu kako bi kupac znao godišnji trošak, objašnjava Babić.

Svaki kupac koji se koristi uslugama tržišnog opskrbljivača, može prijeći na javnu uslugu ako želi.

- To je pravo svakog kućanstva. Prelazak se obavlja podnošenjem zahtjeva za promjenu opskrbljivača prema opskrbljivaču obvezne javne usluge koji djeluje na području kupca. HERA je u svom priopćenju za krajnje kupce na svojim internetskim stranicama objavila popis svih distribucijskih područja, odnosno opskrbljivača koji na njima djeluju, dodao je.

Plin u kućanstvu može se štedjeti na razne načine.

- Smanjenjem razine temperature u grijanoj prostoriji, značajno se pridonosi povećanju energetske učinkovitosti. Također, energetskom obnovom – fasadom, ovojnicom od zgrade, stolarijom. To sve košta, ali dugoročno se isplati, savjetuje Babić.

No, postavlja se pitanje hoće li plina uopće biti u sljedećim mjesecima? Babić kaže kako se nada da će plina biti.

- Danas je na globalnoj razini teško prognozirati što će biti općenito, ali Hrvatska je svakako, u odnosu na ostale zemlje u okruženju i u Europskoj uniji, na vrlo dobrom položaju. Imamo diverzificirane dobavne pravce izvora plina – vlastitu proizvodnju, a i proizvođač INA najavljuje i povećanje proizvodnje iz sjevernog Jadrana i povećanje udjela domaće proizvodnje. Imamo interkonekcije, ulaze iz Slovenije i Mađarske. A tu je i taj važan LNG terminal od 1. siječnja prošle godine, kaže Babić.

Sve informacije u vidu priopćenja i obavijesti o rastu cijene plina, mogu se pronaći na internetskim stranicama HERA-e, www.hera.hr. Detaljno je obrazloženo po pojedinim područjima koliko rastu cijene, struktura cijene, i svi ostali bitni elementi, rekao je Babić. Također se mogu pronaći informacije za kupce o tome što je bitno pri eventualnom prelasku s tržišne na javnu uslugu, ili obrnuto. Važno je i da postoji izračun za svako distribucijsko područje o cijeni javne usluge, zaključuje Babić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!