Konačna odluka o ulasku Hrvatske u eorozonu 12. srpnja

02.06.2022.

07:51

Autor: U mreži Prvog/V.K./HR/HRT

Ulazak Hrvatske u eurozonu

Ulazak Hrvatske u eurozonu

Foto: U mreži Prvog / HRT

12. srpnja će biti donesena konačna odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu. Jučer je bio povijesni dan zato što se ostvario jedan od strateških ciljeva koji je započet u mandatu ove Vlade. Izviejšće EK je potvrdilo da je Hrvatska jedina zemlja koja ispunjava sve kriterije i preduvjete za pristupanje u područje eura, rekao je u emisiji U mreži Prvog, posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja Zvonimir Savić.

Galerija
Ana Šabić, Foto: U mreži Prvog/HRT
Zvonimir Savić, Foto: U mreži Prvog/HRTZvonimir Savić, Foto: U mreži Prvog/HRT

Direktorica Direkcije za europsku suradnju Hrvatske narodne banke Ana Šabić, je kazala kako će građani moći zamijeniti kune u eure u poslovnicama banaka, FINA-e i Hrvatske pošte. Istaknula je kako će se transakcija moći napraviti bez naknade i po fiksnom tečaju konverzije, a to će biti moguće učiniti u roku od 12 mjeseci, a nakon toga, kune će se moći zamijeniti za euro u HNB-u.

- Što se tiče novčanica, one će se moći mijenjati u neograničenom roku, a što se tiče kovanica one će se moći mijenjati u roku od 3 godine od dana uvođenja eura, naglasila je i dodala da će biti moguće zamijeniti do 100 komada novčanica i do 100 komada kovanica bez naknade, a za veće količine, banka će moći zaračunati naknadu.

Rekla je kako se na račun može položiti i veći iznosi uz poštivanje pravila propisa koji se odnose na sprečavanje pranja novca.

- Naša je preporuka da se višak kunske gotovine do prvog siječnja položi na bankovni račun, zato što je to jednostavnije. Sredstva na računu će se automatski, bez naknade i po fiksnom tečaju konverzije konvertirati u euro, istaknula je.

Na pitanje kada će se znati fiksni tečaj konverzije, Savić je rekao kako će to biti početkom srpnja.

- Obveza dvojnog iskazivanja cijena je predviđena 5.rujna, kazao je.

Sanja Keretić iz Udruge "Varaždinski potrošač" je rekla kako će se udruge naći pred velikim izazovom.

- Sama konverzija i dvojno iskazivanje cijena novi su izazov za potrošače, rekla je i dodala kako je za udruge predviđen monitoring dvojnog iskazivanja cijena.

Govori kako se dosta pažnje pridaje etičkom kodeksu. On je institut koji bi građanima išao u prilog tako da se trgovci obvezuju da će dvojno iskazivati cijene i raditi konverziju na ispravan način.

Pogledajte više u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!