Plenković: Ulaskom u eurozonu ostvaruje se jedan od strateških ciljeva Vlade

20:31 / 01.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Prelazak na euro

Prelazak na euro

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Premijer Andrej Plenković u srijedu je, u povodu objave izvješća Europske komisije (EK) i Europske središnje banke (ECB) o konvergenciji, istaknuo da Hrvatska uskoro postaje članicom eurozone, čime se ostvaruje jedan od strateških ciljeva Vlade.

- Hrvatska uskoro postaje članica eurozone, čime ostvarujemo jedan od strateških ciljeva Vlade RH. Prema izvješćima o konvergenciji Europske komisije i Europske središnje banke, Hrvatska ispunjava sve kriterije. EK predlaže članstvo u eurozoni s 1. siječnjem 2023.!, stoji u objavi premijera na Twitteru.

Marić: Ulaskom u eurozonu Hrvatska će se dodatno integrirati s EU članicama

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić istaknuo je u srijedu, u povodu objave izvješća Europske komisije i Europske središnje banke o konvergenciji, da je od samog početka tog procesa, unatoč svim izazovima, bio uvjeren da će Hrvatska ispuniti sve potrebne preduvjete za ulazak u europodručje 1. siječnja 2023.

- Ovim ćemo se korakom dodatno ekonomski i društveno integrirati s državama članicama Europske unije, a time i ojačati naše gospodarske i društvene odnose s najrazvijenijim krugom zemalja u svijetu, riječi su Marića koje se prenose u objavi Ministarstva financija.

Europska komisija u srijedu je predstavila izvješće o konvergenciji te je potvrdila da je Hrvatska jedina od promatranih država članica koja ispunjava sve kriterije nominalne konvergencije, kao i da je hrvatsko zakonodavstvo u cijelosti usklađeno sa zahtjevima iz Ugovora o funkcioniranju EU te sa Statutom Europskog sustava središnjih banaka i Europske središnje banke.

Slijedom toga Europska komisija je zaključila da je Hrvatska spremna uvesti euro 1. siječnja 2023.te će tako postati dvadeseta država članica europodručja.

Vijeće EU će konačne odluke o uvođenju eura u Hrvatskoj donijeti u prvoj polovici srpnja, nakon rasprave na sastancima Euroskupine, Vijeća ministara EU za ekonomske i financijske poslove te Europskog vijeća, a čemu će prethoditi mišljenja Europskog parlamenta i Europske središnje banke. Ovo izvješće označava ključni i povijesni korak na hrvatskom putu prema euru.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!