Premijer Plenković nije želio otkriti kako će Vlada intervenirati

03.07.2022.

19:35

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Čeka se Vladina odluka o cijenama goriva

Čeka se Vladina odluka o cijenama goriva

Foto: Dnevnik / HRT

Cijene goriva ponovno su u središtu zanimanja javnosti. Prema najavama - u utorak bi mogle drastično narasti. Tada istječe Vladina odluka o zamrzavanju cijena. Vlada je tijekom vikenda analizirala situaciju, a sutra bi trebala održati telefonsku sjednicu. Premijer Andrej Plenković bio je danas u Splitu gdje je dao podršku HDZ-ovu kandidatu za gradonačelnika Zoranu Đogašu. Nije otkrio kako će Vlada intervenirati.


- Ništa danas, danas sam tu radi Zorana (Đogaša). Sutra, sutra, tako je bilo i prije dva tjedna, rekao je Plenković.

- Za sada još nema naznake o tome kako će Banski dvori postupiti, izvijestila je u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Iva Magušić-Dumančić.

- Hoće li biti novih mjera, koje će to točno mjere biti bit će poznato tek sutra nakon telefonske sjednice Vlade koja je najavljena. Konačna odluka čeka se sutra, dodala je.

- Podsjetimo, Vlada je već nekoliko puta intervenirala vezano za cijene goriva - smanjivale su se trošarine, ali i marže. Posljednji put fiksirana je cijena goriva na benzinskim postajama koje nisu na autocestama. Treba reći i da je Vladi ostalo još vrlo malo prostora za intervenciju, mogu tek dodatno smanjiti trošarine za 37 lipa na benzin i samo 19 lipa za dizel, jer minimalne trošarine propisuje Europska unija, istaknula je.

- Sve češće kao mjera spominju se i vaučeri za gorivo, no kako se čini ovog podnedeljka neće biti ništa od toga. I sam premijer Andrej Plenković je rekao da je takva mjera na stolu, ali najvjerojatnije tek najesen, rekla je Magušić-Dumančić.

- Protiv nekih intervencija Vlade glasni su posljednjih tjedana i mali distributeri, koji traže vraćanje marži jer ne mogu poslovati, a kažu i da će, ako se ništa ne promijeni, u utorak morati zatvoriti svoje benzinske postaje, dodala je.

Poskupljenje energenata danas je komentirao i guverner HNB-a, rekao je da cijena energije koja sada raste, a onda raste i inflacija, umnogome ovisi o tome što se događa u Ukrajini. Pad cijena teško može očekivati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!