Ribari zbog krize u sve težoj situaciji

03.07.2022.

19:15

Autor: Klara Dujmović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ribari i kriza

Ribari i kriza

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Zbog stalnog porasta troškova poslovanja i ribari su u sve težoj situaciji. Cijene plavoga dizela, energenata i repromaterijala velik su im uteg. Vlada udarac nastoji ublažiti i različitim potporama. 

Blagodati mora na pulskoj ribarnici. Od plave do oborite ribe - potražnja za vrijeme turističke sezone raste. Za trećinu su porasle i cijene. Neke su za naše prilike astronomske - 250 kuna kilogram škampa, 280 škarpine.

- Kako se kaže, svaka riba ima svog kupca tako da za sada sve uspješno prodamo, kaže Viktor Marić, prodavač na pulskoj ribarnici.

Otkupne cijene ribe neznatno rastu, no zato troškovi lete u nebo. Zbog toga Mladen Skoko u ribolov više ne ide. Ljeti je vožnja turista na izlete sigurniji prihod.

- Što se mene tiče, cijene goriva od sada mogu ići na 40 kuna jer ja više ne mogu kupiti ni litru. Tako da sve što je preko 6 - 6,50 kuna to je plafon, kaže Mladen Skoko, ribar iz Banjola.

I plivaričari u izlov srdela izlaze sve rjeđe zbog dupina koji kidaju mreže. Ali i cijene plavoga dizela koja vrtoglavo raste.

- Svaki mjesec 10 tona uzmemo po brodu, to je bilo prošle godine 30 tisuća, a sad računajte 80 do 90 tisuća, kaže Roberto Paris, ribar iz Vrsara.

No i u takvim teškim vremenima izvoz ribe vrijednosno je porastao za 30%, uglavnom srdele i tune. Uzgoj ribe udvostručen je. Zbog otežanog poslovanja, ribarima, uzgajivačima i prerađivačima isplaćeno je oko 270 milijuna kuna različitih potpora; od naknade za privremeni lovostaj do jednokratne novčane pomoći.

- To su bile po 8 tisuća kuna po djelatniku, isto za ribare i preradu i uzgoj. Dosta je bilo tih mjera na koji način su mogli aplicirati cjelokupni ribarski sektor, rekao je Robert Momić, predsjednik Ceha ribara Istarske županije.

Vladine su mjere ublažile udarac krize.

- Svaka kuna je dobrodošla. Mjere pomoći su dobre, ipak tu živimo od toga, ističe Skoko.

- Baš nekidan nam je došla potpora. Za oba broda smo dobili oko 240 tisuća kuna. To nas je dobro gurnulo naprijed tako da ćemo nekako preživjeti, dodaje Paris.

A da ribari ne bi trajno zavezali cime, razmatraju se mogućnosti dodatnih potpora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!