Vujčić: Oporavak je bio brz, "baš V recovery"

12:39 / 28.09.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

 "Stvaranje suvremenog bankarskog sustava"

"Stvaranje suvremenog bankarskog sustava"

Foto: Dnevnik / HRT

U povodu 30. obljetnice hrvatske samostalnosti održava se konferencija "Stvaranje suvremenog bankarskog sustava". Čelnici banaka s bivšim i sadašnjim guvernerima HNB-a raspravljaju o počecima, obilježenima propadanjima i sanacijama banaka, zatim razdoblju velike financijske krize 2000-ih, te najnovijem problemu - pandemiji COVID-a.

- Brzo smo se oporavili, ovo je baš onaj V recovery i banke sad izlaze iz moratorija praktički s vrlo malo kvarenja kreditnog portfelja, sasvim sigurno manje nego što se moglo očekivati prošle godine, naglašava Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

- Dakle, globalne krize koju su spomenuli 2008. i 2009. godine, moram još jednom spomenuti i zato što to uvijek ostane nekako skriveno. Za vrijeme te krize, a i poslije, hrvatski proračun je jedan od rijetkih proračuna u Europi koji nije trebao angažirati sredstva državnih obveznika kako bi spasio svoj bankarski sustav, istaknuo je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!