Koordinacijski centar za žito otvara se u srijedu u Istanbulu

26.07.2022.

15:36

Autor: Hina/HRT

Žitarice

Žitarice

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Zajednički koordinacijski centar (JCC), uspostavljen kao dio povijesnog sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine, počeo je radiiti u Istanbulu, objavilo je rusko ministarstvo obrane u utorak, a Turska je za srijedu najavila svečano otvorenje.

Rusija i Ukrajina pod pokroviteljstvom UN-a i Turske potpisale su u petak sporazum koji predviđa uspostavu "sigurnih koridora" za plovidbu trgovačkih brodova Crnim morem kako bi deblokirali izvoz žitarica iz crnomorskih luka, prekinut od ruske invazije na Ukrajinu i koji je izazvao rast cijena i krizu hrane u svijetu te prijetnju glađu najsiromašnijim zemljama.

JCC za ukrajinski izvoz žitarica, a prema sporazumu postignutim pod okriljem UN-a, bit će svečano otvoren u srijedu, objavilo je tursko ministarstvo obrane.

Sve strane imenovat će predstavnike u JCC koji će pratiti provedbu plana.

Rusko izaslanstvo u JCC stiže u Tursku u utorak i počinje raditi u četverostranom formatu, uz Tursku, Ukrajinu i UN, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Sporazum je već 12 sati nakon potpisivanja bio ugrožen jer je ruska vojska u subotu bombardirala Odesu, ključnu za izvoz ukrajinskih žitarica, a rusko ministarstvo obrane objavilo je da je cilj široko osuđivanih raketnih napada na tu crnomorsku luku bio uništiti oružje isporučeno Ukrajini iz Sjedinjenih Država.

No i Moskva i Kijev ističu da će se truditi provoditi sporazum koji je prvi diplomatski uspjeh od početka rata 24. veljače.

Do tada su Ukrajina i Rusija svojim izvozom pokrivale trećinu svjetskih potreba za žitaricama.

Kremlj je u ponedjeljak pozvao UN da ukloni zapreke za izvoz ruskog umjetnog gnojiva i žitarica što je također dio sporazuma.

Nadalje, Kremlj je rekao da je prerano za ocjenu hoće li potpisani sporazum biti uspješan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!