18:39 / 29.03.2020.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/B.A./HRT

Koronavirus i cijene: građani prijavili poskupljenje maski, hrane...

-

-

Foto: - / -

Građani su uglavnom zadovoljni što su police pune, kupuju najnužnije i većinom ne prigovaraju zbog cijena
Prema posljednjim podacima Državnog inspektorata o kontroli cijena u maloprodaji, do 27. ožujka obavljeno je 455 inspekcijskih nadzora, 78 ih je još u tijeku, a kod 31. gospodarskog subjekta sumnja se u povredu Zakona. Građani su prijavili 53 slučaja - najviše pritužbi stiže na rast cijena zaštitnih maski i rukavica te dezinfekcijskih sredstava, ali i hrane - i to ponajviše dječje, zatim pelena, brašna, jaja, riže i mesnih konzervi.

Koronavirus - najnovije informacije

Krešo Sabljić, mesar na zagrebačkoj tržnici Dolac, zadovoljan je disciplinom kupaca, ali i cijenama. - Ne, ne smijemo dizati cijene i to pozdravljam, tko god je to rekao, svaka mu čast. Htjeli su neki dobavljači, ali jednostavno im nisu dozvolili, kaže Sabljić za HRT-ov Dnevnik.

Građani su uglavnom zadovoljni što su police pune, kupuju najnužnije i većinom ne prigovaraju zbog cijena.

- Ja nemam nikakvih primjedbi i mislim da su uglavnom cijene ostale slične kao što su bile, kaže jedna građanka.

U ovakvim uvjetima poslovanja, žale se trgovci, teško je cijene održati nepromijenjenima.

- Ja mogu korigirati minimalno, mi isto radimo, imamo velike troškove svi skupa, kaže Nenad Abramović, prodavač u ribarnici.

Trgovci napominju da cijene određuju na temelju cijena dobavljača, a na njih moraju dodati porezne i ostale troškove te plaće djelatnika.

- Činjenica jest da su se u zadnje vrijeme pojavile veće cijene u ulazu kod nas, i automatski mi trgovci to prevaljujemo u cijenu na policu, tako da mi trgovci nemamo tu, kako se to u javnosti često kaže, nekih ekstraprofita, kaže Mirko Budimir, vlasnik trgovine i potpredsjednik Udruge trgovine u HUP-u.

Uvjeti rada i života svima su teški - i kupcima, i proizvođačima, i trgovcima.

- Sad kad su naši dani, Uskrs je tu, pred vratima, očekujemo maksimalno 25 do 30 posto prometa od prošle godine, kaže Abramović.

Uskrs će ove godine, nema sumnje, po mnogo čemu biti drukčiji nego inače, pa tako i po prometu u trgovinama.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!