18:22 / 20.10.2020.

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Krajem iduće godine autom preko Pelješkog mosta?

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Malo je više od devet mjeseci do isteka roka u kojemu se kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation obvezala izgraditi Pelješki most.
Malo je više od devet mjeseci do isteka roka u kojemu se kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation obvezala izgraditi Pelješki most. Radove na mostu i pristupnim cestama usporila je pandemija. Ipak, probijanja rokova, sudeći po nadležnima, neće biti.

➡️ Iz Kine stigli dijelovi rasponske konstrukcije Pelješkog mosta
➡️ Spajanje konstrukcije Pelješkog mosta

- Zastoj je bio na početku godine kada su tvornice u Kini zbog epidemije bile zatvorene. Danas se radi punom parom. Rečeno je danas da produžetka rokova nema, što znači da bi sam most trebao biti završen do srpnja iduće godine, a druga, treća i četvrta faza, odnosno pristupne ceste preko Pelješca i Komarne, trebale bi biti završene do početka ljeta 2022., rekao je u javljanju u središnji Dnevnik HTV-a reporter Vicko Dragojević.

Ostaje otvoreno pitanje čvora Brijesta i mogućeg prometnog povezivanja i prije nego li budu izgrađene nove pristupne ceste.

- Plan Hrvatskih cesta je da kad se izgradi most, a dok se ne završe pristupne ceste, da se most u Brijesti preko čvora spoji s postojećom lokalnom cestom preko Pelješca. To bi značilo da bi se preko Pelješkog mosta mogli voziti već iduće zime, dodaj naš reporter.

- Radimo izmjenu dokumentacije kako bi omogućili izgradnju čvora Brijesta koja će odmah nakon izgradnje mosta biti moguće pustiti u promet. Bit će moguće obaviti tehnički pregled samoga mosta i spojiti se na lokalnu cestu u čvorištu Brijesta. Naravno to će biti privremeno rješenje, istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Ministar također vjeruje, da će se sve realizirati prema planu.

- Sve tri faze izvode respektabilne svjetske tvrtke koje u nekom trenutku mogu pojačati izvođenje radova, tako da vjerujem da će sve biti u redu, izjavio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!