Krhen za HTV: Modul za terminal stiže 2025., prekid isporuke na ljeto

14.04.2023.

19:20

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/P.F./HRT

Hrvoje Krhen, direktor LNG-a Hrvatska

Hrvoje Krhen, direktor LNG-a Hrvatska

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što je Europa u golemoj mjeri odustala od ruskog plina, LNG terminali znatno su dobili na važnosti. Terminal na Krku na iznimno je povoljnom geografskom položaju, pa je i zanimanje susjednih zemalja za njegovo korištenje veliko. Kapacitet LNG terminala u Omišlju na otoku Krku za dvije bi godine trebao biti udvostručen. Nakon Vladine odluke o ulaganju 180 milijuna eura u proširenje kapaciteta terminala za ukapljeni plin, danas je napravljen prvi korak. S Norvežanima je potpisan ugovor o isporuci dodatnog modula za uplinjavanje. O tome je u središnjem Dnevniku HTV-a govorio Hrvoje Krhen, direktor LNG-a Hrvatska.

Trenutačni kapacitet LNG terminala na Krku iznosi 2,9 milijardi kubnih metara plina. Njegovim udvostručenjem ondje će se moći skladištiti oko 6,1 milijardi kubnih metara. Kada ovaj projekt bude završen hoće li se uspjeti zadovoljiti svi zahtjevi?

- Kada bi govorili samo o hrvatskim potrebama za plinom proširenjem terminala kapacitet će biti veći dvostruko veći od naših potreba - potreba kućanstava i gospodarstva. No sav plin ne ostaje u Hrvatskoj nego ide i prema susjednim zemaljama, a upravo to je i bio cilj gradnje ovog terminala - ne da se samo osigura opskrba Hrvatske nego i susjednih tržišta, rekla je novinarka HRT-a
Dajana Kruneš.

- Možda ova količina od 6 milijardi kubnih metara plina ne zvuči puno u europskim razmjerima jer europska potražnja za uvoznim plinom je na razini nešto većoj od 200 milijardi kubnih metara, ali ovaj terminal svakako je promijenio poziciju Hrvatske na energetskoj i geopolitičkoj karti. Hrvatska se u ovoj energetski kriznoj situaciji pozicionirala kao alternativni izvor dobave plina. I naravno ona to može ostati u budućnosti - može ostati put opskrbe i energetske sigurnosti. Koliki je interes za terminal govori podatak da su svi kapaciteti zakupljeni do 2037. godine, dodala je.

O poziciji terminala i značaju za Hrvatsku i susjedne zemlje i važnosti današnjeg potpisivanja ugovora za dodatni modul za HTV je govorio direktor LNG-a Hrvatska.

- Današnje potpisivanje ugovora znači da smo krenuli operativno u nadogradnju kapaciteta terminala na način da dogradimo još jedan modul za uplinjavanje brod, rekao je u razgovoru za središnji Dnevnik HTV-a Hrvoje Krhen, direktor LNG-a Hrvatska.

Na pitanje kada će biti ugrađivanje modula za koji je danas potpisan ugovor Krhen je rekao kako je njegova proizvodnja trajati 22 mjeseca.

- On će biti proizveden početkom 2025. godine. U tom trenutku LNG će prekinuti rad na maksimalno 30 dana tijekom ljetnog perioda kada je najmanje opterećenje sustava odnosno kada je najmanja potrošnja i više od toga neće trajati prekid isporuke s terminala, istaknuo je.

Dok su se prije nekoliko godina lomila koplja oko terminala, treba nam ili ne, unatrag nekoliko mjeseci govori se o tome kako je ta investicija sva očekivanja.

- Sutra nam dolazi 60. brod Mi smo dosad isporučili više od 4,8 milijardi kubičnih metara plina od početka rada. Opskrbljujemo više od 70% tržišta u Hrvatskoj i naši kapaciteti su rezervirani idućih 14 godina, naglasio je Krhen.

Upitan ima li još interesa za naš LNG terminal Krhen je rekao kako je jako veliki interes.

- Međutim naši kapaciteti su trenutačno 100% popunjeni. Određeni dio kapaciteta će se pustiti na tržište sigurno prilikom povećanja kapaciteta s ugradnjom novog modula i vjerujem da će brzo biti rezervirano, dodao je Krhen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!