Križevci na dobrom putu do energetske neovisnosti

12.02.2021.

07:24

Autor: Sanja Kos Bojanić/Regionalni dnevnik/IMS

Solarni paneli

Solarni paneli

Foto: Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Grad Križevci lani je sufinancirao postavljanje triju solarnih elektrana na obiteljskim kućama. Uskoro će biti raspisan i novi natječaj za solarne panele.

Krešimir Konfic iz Križevaca godinama se borio s visokim računima za struju, na godinu ju je plaćao oko 10.000 kuna. Zbog toga je postavljanje fotonaponske elektrane za njega bio dobar izbor. Postavljena je sredinom listopada, i za samo dva tjedna ispunila očekivanja.

- U 10. mjesecu kada je još bilo lijepih dana proizvedeno je 300 kilovat sati, ako uzmemo da je jedan kwh 1 kunu, to je ušteda od 300 kuna samo za taj mjesec. Sad je puno manje kad su ovi mjeseci, što je i normalno za očekivati. U ljetnim mjesecima očekujemo veću proizvodnju, a onda mi je najmanja potrošnja, kaže Konfic. 

Brojilo je postavljeno dvosmjerno, u ljetnim će se mjesecima struja proizvedena na njegovu krovu vraćati u distributivnu mrežu, što znači da će on struju prodavati distributeru. 

Elektranu od 6 kilovata koja je stajala nešto manje od 70.000 kuna Grad je sufinancirao s maksimalnim iznosom, 25.000 kuna.

Maksimalan iznos gradskog sufinanciranja Bojanu Mergonu pokrio je gotovo polovicu investicije u njegovu sunčanu elektranu. I dok je za Krešimira Konfica njegov distributer obavio sve potrebno i postavio sunčanu elektranu, u savladavanju vrlo zahtjevne administracije Bojan se oslonio na pomoć zadruge KLIK križevačkog laboratorija inovacija za klimu. 

- Da nema ispomoći KLIKA-a, još ne bih realizirao solarnu elektranu. Imamo sreće da mladi agilni ljudi žive u Križevcima i u stanju su odraditi posao u vaše ime, rekao je Mergon. 

Uz zadrugu KLIK pomaže i grad. 

- Na Fondu za zaštitu okoliša ne mogu svi dobiti jer ima puno više prijavitelja nego fond ima novaca, pa smo odlučili pomoći našim građanima tako da smo krajem godine sufinancirali te tri sunčane elektrane. Za ovu godinu u planu za sufinanciranje je najmanje šest elektrana, i to u prvom dijelu godine, ističe Danijel Šaško, zamjenik gradonačelnika Križevaca. 

Iako malim koracima, Križevci su na putu da do 2030. postanu energetski neovisan grad.

Hrvatska je još daleko od toga, samo slovenski Maribor ima toliko kućnih sunčanih elektrana koliko ih je u našoj cijeloj zemlji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!